Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νέα επιστημονική έρευνα δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του βακτηρίου Xylella fastidiosa που απειλεί την ελιά


Πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από την καινοτόμα χρηματοδοτούμενη έρευνα της Ε.Ε, παρουσιάστηκαν σε ένα πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο, τα οποία δηλώνουν, ότι μπορεί να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση του βακτηρίου, Xylella fastidiosa, που εξοντώνει την ελιά.

Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κορσική και συμπεριλάμβανε τριακόσιους πενήντα ειδικούς της υγείας των φυτών, απ΄ όλο τον κόσμο, επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει, βρίσκοντας διάφορα πεδία αντιμετώπισης του παράσιτου των φυτών, που προκαλεί καταστροφή σε όλη την Ευρώπη.

Το Xylella fastidiosa, είναι μια βακτηριακή ασθένεια, η οποία αποδεκατίζει τα ελαιόδεντρα σε όλη την Ευρώπη.

Πρώτα ανιχνεύθηκε στην Ιταλία το 2013 και άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη την νότια Ευρώπη. Τώρα, έχει εντοπιστεί στη Γαλλία και στην Ισπανία. Η περιοχή που πλήττεται σήμερα από την ασθένεια, καταμετρά περισσότερα από εκατό τριάντα τέσσερα εκτάρια, από τον Οκτώβριο του 2016.

Κάποιες από τις εξελίξεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, συμπεριλάμβαναν την καινοτόμο χρήση της τεχνολογίας για την παρακολούθηση της εξάπλωσης αυτής της ασθένειας.

Οι τελευταίες εξελίξεις από τα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα που ασχολούνται με το βακτήριο Xylella, περιλάμβαναν τα τελικά αποτελέσματα του σχεδίου, Horizon 2020, Pest Organisms Threatening Europe (POnTE), ένα τετραετές πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία της Ευρώπης από τα αναδυόμενα παράσιτα.

Στο πλαίσιο του έργου PonTE, οι ερευνητές μελετούσαν τις βιολογικές, γενετικές και τις επιδημιολογικές πτυχές του βακτηρίου, για να επιφέρουν την καλύτερη παρακολούθηση του παρασίτου που καταστρέφει τα φυτά.

Δεν υπάρχει ακόμα ένας γνωστός τρόπος για την εξάλειψη αυτής της καταστροφικής ασθένειας, η εξάπλωση της δεν θα φέρει σύντομα, σημάδια επιβράδυνσης. Επομένως το βακτήριο Xylella, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.
Η Τηλεπισκόπιση

Ωστόσο, αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει, εξαιτίας της εκτεταμένης έρευνας, η οποία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της νόσου. Η τηλεσκόπιση, ειδικότερα, μπορεί να αποδειχθεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο, που θα μας επιτρέψει να προβλέψουμε και να αποτρέψουμε τη μελλοντική εξάπλωση του βακτηρίου Xylella.

«Οι τεχνολογίες τηλεπισκόπησης μπορούν να συμβάλλουν στην έγκαιρη ανίχνευση του Xylella, μέσω της ανίχνευσης προ-οπτικών συμπτωμάτων στα φυτά-ξενιστές», δήλωσε ο Sybren Vos, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες, του Οργανισμού Ασφάλειας των Τροφίμων, πάνω στο βακτήριο Xylella.
Πρόσθεσε, ότι από την στιγμή που θα βρεθεί το Xylella, θα είναι πολύ αργά και ότι απαιτείται «περισσότερη εστίαση στην πρόληψη και στην έγκαιρη ανίχνευση» της ασθένειας.
Η EURACTIV μίλησε με τον Pieter Beck, έναν ερευνητής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος χρησιμοποιούσε τηλεσκοπικά και δορυφορικά δεδομένα, για να χαρτογραφήσει επιστημονικά, τη γεωγραφική εξέλιξη και την πρόοδο των υλικών ζημιών, που προκάλεσε το βακτήριο Xylella για πρώτη φορά.

Είπε, ότι χρησιμοποιώντας τα δορυφορικά δεδομένα με αυτό τον τρόπο «μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση της έκτασης των ζημιών που προκαλεί το βακτήριο» και να «ενημερώσει τις αποφάσεις προσαρμογής σε περιοχές όπου έχει εγκατασταθεί».

Συνεπώς, η έρευνα αυτή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση και συμπλήρωση των προγραμμάτων ανίχνευσης, για την πρόβλεψη της μελλοντικής εξάπλωσης και των ζημιών.

Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε ελεύθερα διαθέσιμα δορυφορικά και μετεωρολογικά δεδομένα, κάτι που σημαίνει, ότι η μεθοδολογία μπορεί θεωρητικά να αναπτυχθεί εύκολα και αλλού.

Ο Giuseppe Stancanelli, επικεφαλής της ομάδας για την υγεία των φυτών, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, πρόσθεσε: «Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ανοίγει τον δρόμο για την ιεράρχηση νέων ερευνητικών και επιστημονικών ευρημάτων, για να μας βοηθήσει στο να κατανοήσουμε και να ελέγξουμε καλύτερα, ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτικά βακτήρια στον κόσμο».
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Νέα επιστημονική έρευνα δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του βακτηρίου Xylella fastidiosa που απειλεί την ελιά Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:43 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: