ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αφήνουν το θεσσαλικό κάμπο να ερημοποιηθεί


Αφήνουν το θεσσαλικό κάμπο να ερημοποιηθεί-Έκτακτη σύσκεψη φορέων στη Λάρισα για την εγκατάλειψη του φράγματος Συκιάς .Λήγει τη Δευτέρα η διαβούλευση για το ΕΣΕΚ χωρίς το φραγμα Συκιάς στο σχεδιασμό!

Έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο στη Λάρισα με πρωτοβουλία του Γεωπονικού συλλόγου και ΓΕΩΤΕΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες του Thessaliatv.gr, με πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβουν το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρ. Ελλάδας και ο Γεωπονικός συλλόγος Λάρισας θα συγκληθεί πιθανόν το Σάββατο, σύσκεψη φορέων, όπως το ΤΕΕ και η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ), αλλά και η περιφέρεια και οι βουλευτές του Νομού, που θα βρεθούν αύριο στη Λάρισα ενόψει της επίσκεψης της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως

Η σύσκεψη θα έχει ως σκοπό να θέσει επί τάπητος τις δυσμενείς εξελίξεις για τη Θεσσαλία στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις ώστε να αναχαιτισθεί το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας για το Κλίμα) που δεν περιλαμβανει στα υδροηλεκτρικά το φράγμα της Συκιάς.

Το ΕΣΕΚ δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, μόλις για 2 εβδομάδες, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενεργειας Κωστή Χατζηδάκη και αφορα τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας με ορίζοντα το 2028, για την απεξάρτηση από το λιγνίτη και περιλαμβάνει μόνο το σχεδόν έτοιμο φράγμα της Μεσοχώρας στα υδροηλεκτρικά, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά για το φράγμα της Συκιάς

Ένα έργο που πέρα από υδροηλεκτρικό το οποίο πλέον το θέλει η ΔΕΗ ειναι και το κυρίως έργο που θα εκτρέπει ποσότητες νερού από τον Άνω Αχελώο προς το θεσσαλικό κάμπο, που κινδυνεύει με ερημοποίηση τα προσεχή χρόνια, λόγω έλλειψης επιφανειακών υδάτων, αλλά και του τεράστιου ελλείμματος 3 δις κ.μ. νερού στον υπόγειο υδροφορέα.

Αξίζει να τονιστεί πως για αυτό το μείζον θέμα δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση από τους βουλευτές, ενώ η κυβέρνηση άλλα φαίνεται να πρεσβεύει δημοσίως δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και άλλα να πράττει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία για ένα θέμα που δεσμεύει την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Θεσσαλία, εφ όρου ζωής, γιατί αν εγκαταληφθεί και τώρα το έργο του Αχελώου - μη γελιόμαστε- δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

Συμφέροντα οδηγούν σε ερημοποίηση και υφαλμύρωση το θεσσαλικό κάμπο

Μιλώντας το μεσημέρι στο Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας το μέλος της ΕΘΕΜ κ. Τάσος Μπαρμπούτης αναφέρθηκε σε συμφεροντα που προωθούν την εισαγόμενη ενεργεια από φυσικό αέριο και τα αιολικά πάρκα καθώς και τα φωτοβολταϊκά, εις βάρος της παραγόμενης από υδατοπτώσεις ενέργειας, όπως είναι αυτή από τη Συκιά. Ο κ. Μπαρμπούτης μάλιστα ανέφερε πως είναι λάθος για λόγους σκοπιμοτητων πολιτικών να αναφερει καποιος αν είναι υπερ ή κατά της εκτροπής του Αχελώου, γιατί αν πει ότι είναι κατά θα πρέπει να ξεκαθρίσει και τι θα κάνει με τα ημιτελή εργα. Ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε, φαίνεται πως προχωρά στην πεπατημένη που άφησε ο προκάτοχός του κ. Σταθάκης, που είχε αποκλείσει τα υδροηλεκτρικά έργα του Αχελώου, από τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Ο ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής Φάνης Γέμτος από τη μεριά του τόνισε ότι χωρίς νερό δεν θα υπάρχει αγροτική παραγωγή σε ορίζοντα λίγων χρόνων στη Θεσσαλία, της οποίας πλέον το έδαφος περα από την διάβρωση και την ερημοποίηση και την εγκατάλειψη γαιών λόγω υπογονιμότητας κινδυνεύει και με υφαλμύρωση. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παραδειγμα δε, περίπτωση γεώτρησης παραγωγού στη Χάλκη που στα 400 μέτρα βρήκε πλέον αλμυρό θαλασσινό νερό!
 
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αφήνουν το θεσσαλικό κάμπο να ερημοποιηθεί Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: