ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στον Γραμματέα του Υπουργείου για τη «σφήκα της καστανιάς» o δήμαρχος Τεμπών


Για τις προσβολές που προκάλεσε η πρώτη εμφάνιση της σφήκας της καστανιάς το 2019 στους καστανεώνες του Δήμου Τεμπών, καθώς και για τη σημαντικότητα του κινδύνου περαιτέρω εξάπλωσής της, ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, για τρέχοντα θέματα που αφορούν στον Δήμο.

Ο κ. Μανώλης τόνισε στον κ. Στρατάκο τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η καστανοκαλλιέργεια στον Δ. Τεμπών, όπου καλλιεργούνται 3.000 στρ. καστανιάς περίπου, και του επισήμανε ότι το ακαθάριστο εισόδημα που εισρέει στην τοπική οικονομία του Δήμου από την καστανοκαλλιέργεια, ανέρχεται στο 1.500.000€ περίπου. Ο κ. Μανώλης ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά κατευθύνονται σε οικογένειες που διαβιούν κυρίως σε ορεινές περιοχές του Δήμου, και ότι η καστανοκαλλιέργεια με τη δυναμική που εμφανίζει λόγω της ανοδικής τάσης των εξαγωγών της και το σημαντικό εισόδημα που αποφέρει, μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες του ορεινού όγκου, διατηρώντας -έστω και ένα μικρό ποσοστό- νέων ανθρώπων στα χωριά.

Ο κ. Μανώλης ζήτησε από τον κ. Στρατάκο την έγκριση ενός νέου προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς, με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς T. sinensis, προκειμένου να «προστατευτούν» οι περιοχές που ενδέχεται να προσβληθούν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, καθώς η σφήκα της καστανιάς είναι ιδιαίτερα διεισδυτικό έντομο στα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του, παρά την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς ωφελίμου εντόμου. Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Στρατάκο ότι το αρμόδιο τμήμα του Δ. Τεμπών έχει αποστείλει σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία ήδη έχει ενημερώσει το Υπ.Α.Α.Τ. για το αίτημα του Δήμου για έγκριση νέου προγράμματος καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς.

Ο κ. Στρατάκος αντιμετώπισε θετικά την προοπτική έγκρισης ενός νέου προγράμματος καταπολέμησης και υποσχέθηκε στον κ. Μανώλη να διερευνήσει την προοπτική αυτή στο επόμενο διάστημα, μαζί με τους συναρμόδιους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα.
 
 
 
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Στον Γραμματέα του Υπουργείου για τη «σφήκα της καστανιάς» o δήμαρχος Τεμπών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: