ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ομόφωνη άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάςγια τη δημιουργία μυδοκαλλιεργειών στη θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρινή


«Φρένο» για μυδοκαλλιέργειες στην Αλεξανδρινή
Την ομόφωνη άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς έχουν στα χέρια τους τα τέσσερα εμπλεκόμενα Υπουργεία, με την έγκριση άδειας για τη δημιουργία μυδοκαλλιεργειών στη θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρινή της Κοινότητας Παλαιοπύργου, του Δήμου Αγιάς.
 
 Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά και από διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από τις δημοτικές αρχές Αγιάς και Τεμπών, με τοπικούς φορείς διαφόρων επαγγελματικών κλάδων και όχι μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, αρμόδια να δώσει ή όχι, την προέγκριση για τη λειτουργία των μονάδων μυδοκαλλιέργειας στην περιοχή του Δήμου Αγιάς, βρίσκεται σε αναμονή των σχετικών γνωματεύσεων που θα καταθέσουν τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία. 
 
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα προβλέπονται, στις περιπτώσεις ανάπτυξης τέτοιων δραστηριοτήτων (μυδοκαλλιέργειες-ιχθυοκαλιέργειες) σε θαλάσσιες περιοχές, δεν απαιτείται η έγκριση των αντίστοιχων Δήμων. Ανεξάρτητα από αυτό, ο Δήμος Αγιάς, έχει καταθέσει την άρνησή του, στηριζόμενος σε επιστημονικά περιβαλλοντικά στοιχεία για την ακαταλληλότητα της θαλάσσιας περιοχής στην ανάπτυξη μιας τέτοιας δράσης, ενώ παράλληλα τονίζει πως «η ίδρυση τέτοιων εκμεταλλεύσεων θα είναι καταστροφική για την ευρύτερη περιοχή διότι έρχεται σε σύγκρουση με όλους τους παραγωγικούς κλάδους της περιοχής, που είναι ο τουρισμός, η επαγγελματική αλιεία και η αγροτική παραγωγή στην εύφορη πεδιάδα του δέλτα του Πηνειού Ποταμού». 
 
Αναλυτικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς, στην απόφασή του αναφέρει:
 
 «Μετά από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη το εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Αγιάς και το εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Τεμπών, καθώς και όλες τις απόψεις των εκπροσώπων των τοπικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, αποφασίστηκε ομόφωνα η μη έγκριση της ίδρυσης μονάδων μυδοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Δ. Αγιάς και Τεμπών διότι θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τουρισμού (λειτουργούν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 3.800 τουριστικές κλίνες), στην προστασία του περιβάλλοντος (Natura 2000) και στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής λόγω της σύγκρουσης με άλλους χρήστες (γεωργία, αλιεία και αναψυχή). 
 
Αποφασίστηκε επίσης τα αποτελέσματα της παρούσας διαβούλευσης να κοινοποιηθούν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να λάβουν γνώση και να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το Δ.Σ. του Δήμου Αγιάς αποφασίζει:
 
 - Τη μη έγκριση της ίδρυσης μονάδων μυδοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, διότι θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τουρισμού (λειτουργούν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 3.800 τουριστικές κλίνες), στην προστασία του περιβάλλοντος (Natura 2000) και στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής λόγω της σύγκρουσης με άλλους χρήστες (γεωργία, αλιεία και αναψυχή). 
 
- Να εισηγηθεί προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας την τροποποίηση του Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου χαρακτηρίζει τη θαλάσσια έκταση Στομίου ως Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Οστακοκαλλιέργειες). 
 
- Να εισηγηθεί στην αρμόδια Υπηρεσία της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων την επανεξέταση και την απένταξη του κεντρικού τμήματος ακτών Θεσσαλίας (Δέλτα Πηνειού) με κωδικό ΥΣ:EL0816C0002N από τον κατάλογο των προστατευόμενων Περιοχών Υδρόβιων ειδών Οικονομικής σημασίας». Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
 
 «1. Δεν εγκρίνουμε την ίδρυση μονάδων μυδοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, διότι θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τουρισμού (λειτουργούν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 3.800 τουριστικές κλίνες), στην προστασία του περιβάλλοντος (Natura 2000) και στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής λόγω της σύγκρουσης με άλλους χρήστες (γεωργία, αλιεία και αναψυχή). 
 
2. Εισηγούμαστε προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας την τροποποίηση του Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου χαρακτηρίζει τη θαλάσσια έκταση Στομίου ως Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Οστακοκαλλιέργειες). 
 
3. Εισηγούμαστε στην αρμόδια Υπηρεσία της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων την επανεξέταση και την απένταξη του κεντρικού τμήματος ακτών Θεσσαλίας (Δέλτα Πηνειού) με κωδικό ΥΣ:EL0816C0002N από τον κατάλογο των προστατευόμενων Περιοχών Υδρόβιων ειδών Οικονομικής σημασίας».
 
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ομόφωνη άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάςγια τη δημιουργία μυδοκαλλιεργειών στη θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρινή Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: