ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τι αλλάζει για το εμφιαλωμένο ελαιόλαδο στην εστίαση


Τροποποιήσεις σε διατάξεις νόμου που υπάρχουν από το καλοκαίρι του 2017 και αφορούν στη διάθεση εμφιαλωμένου ελαιολάδου στην εστίαση, επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Το σχετικό σχέδιο, το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς, έχει ως στόχο να βάλει τέλος στη διάθεση χύμα και αγνώστου προέλευσης και ποιότητας ελαιολάδου στα χιλιάδες καταστήματα εστίασης της χώρας μας και παράλληλα να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τυποποιημένου προϊόντος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του FnB Daily, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σχεδιάζει δύο βασικές αλλαγές, στα άρθρα 42 και 71.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, το άρθρο 42 θα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

1. Η διάθεση επιπλέον ποσότητας ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα του καταστήματος, από τα καταστήματα του άρθρου 69 (εστιατόρια, καταστήματα γρήγορης εστίασης, ταβέρνες, καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα), καθώς και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εστίασης (ξενοδοχεία, εταιρείες τροφοδοσίας γευμάτων – κέτερινγκ, καφετέριες, καφενεία, κλπ) και εφόσον διατίθεται από αυτά, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το εν λόγω προϊόν θα διατίθεται αποκλειστικά μέσω μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών χωρητικότητας έως και 500 ml ή/και μέσω σφραγισμένων συσκευασιών μιας χρήσης, χωρητικότητας έως και 100 ml.

Οι ως άνω συσκευασίες πρέπει να φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύει.

2. Το ίδιο θα ισχύει και για τη διάθεση του ελαιολάδου (παρθένου ή έξτρα παρθένου) στο σημείο παρασκευής – σερβιρίσματος, στην περίπτωση αυτοπαρασκευαζόμενων και αυτοσερβιριζόμενων γευμάτων (μπουφέ, σελφ-σέρβις και κέτερινγκ).

3. Απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η χύμα προσφορά ελαίου για επιτραπέζια χρήση.

Άρθρο 71

Αντίστοιχες ρυθμίσεις προβλέπονται στο άρθρο 71, όπου προστίθεται ακόμα ότι «στην περίπτωση μη δωρεάν διάθεσης της επιπλέον ποσότητας ελαιολάδου, πρέπει να αναγράφεται στον τιμοκατάλογο η αντίστοιχη τιμή χρέωσής της».

Ενίσχυση τυποποιημένου ελαιόλαδου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι ετησίως περίπου 10.000 τόνοι ελαιόλαδο θα πρέπει να συσκευάζονται και να διατίθενται στα εστιατόρια για κατανάλωση στο τραπέζι, κάτι το οποίο, αν συμβεί, θα βοηθήσει γενικότερα την παραγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου, που τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σε 22% από 34%.  
 
FnB Daily & olivenews.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Τι αλλάζει για το εμφιαλωμένο ελαιόλαδο στην εστίαση Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: