Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βασίλης Κόκκαλης: Να ενταχθούν αγρότες & κτηνοτρόφοι στα ευνοϊκά μέτρα στήριξης λόγω κορονοϊού


Για επείγουσα ανάγκη ένταξης αγροτών και κτηνοτρόφων στα ευνοϊκά μέτρα στήριξης της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ και της αναστολής των φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων, κάνει λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, στην αναφορά του ο κ. Κόκκαλης τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

Όπως προκύπτει από την ΠΝΠ και τη διατύπωση της σχετικής διάταξης, τα μέτρα στήριξης σε επίπεδο παροχής άμεσης οικονομικής ενίσχυσης του ποσού των 800 ευρώ και αναστολής καταβολής ασφαλιστικών, φορολογικών κλπ υποχρεώσεων, αφορούν αμιγώς τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, προφανώς θεωρώντας ότι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, μπορεί να επέλθει λαμβάνοντας μέτρα επιλεκτικά για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Εξαιρεί όμως αδικαιολόγητα την πλειοψηφία των αγροτών και τους κτηνοτρόφους, δηλαδή των προσώπων, που έχουν αγροτική απασχόληση στους περισσοτέρους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, θεωρώντας εσφαλμένα, ότι ο αγροτικός τομέας δεν πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και ότι δεν επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Σε αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης, όπως η σημερινή που βιώνουμε, είναι ανεπίτρεπτο να μην λαμβάνεται ειδική μέριμνα με τη λήψη οριζόντιων μέτρων ενίσχυσης και ανακούφισης και για τους ανθρώπους που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, σε όλους τους κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας, παρόλο, που άπαντες γνωρίζουν τη σημασία του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, που απέδειξε ότι είναι ο στυλοβάτης, που συνέβαλε κατά τη διάρκεια της κρίσης των μνημονίων στη διατήρηση της οικονομικής ζωής της υπαίθρου και της οικονομίας εν γένει.

Ο κ. υπουργός παρέπεμψε τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας στις καλένδες, λέγοντας «Μένει να μετρήσουμε τις γενικότερες επιπτώσεις της ύφεσης. Τώρα βλέπουμε τα βραχυπρόθεσμα, αυτά που γίνονται τώρα. Μένει να δούμε την ύφεση».

Η εξαίρεση των καταστημάτων λιανικής και χονδρικής πώλησης γεωργικών εφοδίων και η συνέχιση της λειτουργίας τους είναι μεν στη θετική κατεύθυνση για την προμήθεια εφοδίων και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας στο χωράφι, πλην όμως η αγορά των γεωργικών εφοδίων απαιτεί κόστος, το οποίο ο αγρότης καλύπτει διαχρονικά μέσω των αγροτικών δανείων, που πλέον έχουν αντικατασταθεί από την κάρτα αγρότη. Η κάρτα αγρότη ενεργοποιείται όμως μέσω της δήλωσης ΟΣ∆Ε 2020, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει λόγω της αναστολής υποβολής των δηλώσεων.

Απαιτείται άμεση πολιτική λύση, ώστε οι αγρότες, στην παρούσα εαρινή περίοδο, που οι αγροτικές εργασίες είναι αυξημένες και δεν επιδέχονται αναβολής, να εξασφαλίσουν την έκδοση και ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη, διότι η έλλειψη αυτής, θα δημιουργήσει σωρεία οφειλών των αγροτών προς τα καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων και πλήρη διατάραξη της παραγωγικής αλυσίδας. Όσοι δε αγρότες δεν καταστεί δυνατό να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για την αγορά των γεωργικών εφοδίων, απαιτείται να ενισχυθούν κατά το αντίστοιχο ποσό».
 
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Βασίλης Κόκκαλης: Να ενταχθούν αγρότες & κτηνοτρόφοι στα ευνοϊκά μέτρα στήριξης λόγω κορονοϊού Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: