ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Περιφέρεια Κρήτης:Βγήκαν κιόλας οι προσωρινοί ανάδοχοι για τη δακοκτονίαΜπορεί το βάρος να έχει πέσει σημαντικά στον κοροναϊό, αυτό όμως δεν δείχνει να επηρεάζει την καθημερινότητα και την εξέλιξη σημαντικών πραγμάτων, τουλάχιστον αναφορικά με τη δημόσια διοίκηση.

Έτσι, μετά από μία πάρα πολύ κακή χρονιά όπως η περυσινή για το ελαιόλαδο και με δεδομένο ότι οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι ραγδαίες, η Περιφέρεια Κρήτης δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να βιώσει μια επανάληψη της φετινής καταστροφής.

Γι’ αυτό άλλωστε σε ότι την αφορά, έχει προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία για την προστασία του καρπού της ελιάς από το δάκο, αλλά και κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη δακοκτονία, ώστε να υπάρξουν έγκαιρες παρεμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ήδη, έχουν αναδειχθεί οι προσωρινοί ανάδοχοι δακοκτονίας και για τα 17 επιμέρους τμήματα των αγροτεμαχίων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι οι προσωρινοί ανάδοχοι, είναι εκείνοι που θα αναλάβουν τόσο την καταγραφή του δακοπληθυσμού, όσο όμως και την παγιδοθεσία.

Σε σχέση με τους ψεκασμούς, υπάρχουν συνολικά 37 τμήματα τα οποία έχουν οριοθετηθεί, εκ των οποίων για τα 34 έχει προχωρήσει η διαδικασία, ενώ αναμένεται η προώθηση της διαδικασίας για τα τμήματα των Γουβών, Επισκοπής και Γαρίπας. Αναφορικά με την επίβλεψη παγιδοθεσίας και ψεκασμών, έχουν κατανεμηθεί 45 θέσεις τομεαρχών (ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΠΕ & ΜΟΝΟ ΕΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΤΕ...) και έχει γίνει η προκήρυξη θέσεων μέσω ΑΣΕΠ.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση για τη δακοκτονία, έχουν ήδη πιστωθεί στην Περιφέρεια Κρήτης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 2 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αφορά στην πληρωμή των εργολάβων, αλλά και στην προμήθεια των σκευασμάτων, που τονίζεται ότι φέτος θα είναι διαφορετικά σε μεγάλο βαθμό, αφού έχουν αποκλειστεί, ήδη, τα μη αποτελεσματικά.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν σε εκκρεμμότητα, τόσο ο αριθμός των τομεαρχών, όσο και ο τρόπος ελέγχου των διαδικασιών. Κι αυτό γιατί, ενώ η Περιφέρεια προχωρά κανονικά όλες τις διαδικασίες με βάση τον προγραμματισμό από την προηγούμενη χρονιά, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δεσμευθεί πως θα αλλάξουν οι διαδικασίες, αλλά και από τη φετινή χρονιά θα εφαρμοστεί για την Κρήτη ένα περισσότερο αποτελεσματικό σύστημα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου.

Κάτι τέτοιο βέβαια προς το παρόν δεν υφίσταται, ούτε υπάρχει και κάποια σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο. Η περίοδος βέβαια είναι αρκετά δύσκολη κι ενδέχεται να υπάρξουν ανακοινώσεις κάποια στιγμή, όμως δυστυχώς οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία και υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που δεν μπορούν να περιμένουν.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Περιφέρεια Κρήτης:Βγήκαν κιόλας οι προσωρινοί ανάδοχοι για τη δακοκτονία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: