ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βορίδης: Θα δούμε για τους αιγοπροβατοτρόφους…


«Όχι» σε οριζόντια στήριξη του πρωτογενούς τομέα ως πληττόμενου από τον κορονοϊό, είπε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλη Κόκκαλη.

«Δεν θα κάνουμε οριζόντια παρέμβαση και στήριξη στον πρωτογενή τομέα. Γιατί δεν θα κάνουμε; Πάρα πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει συμμετρική επίπτωση στον πρωτογενή τομέα από τον κορονοϊό» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης για να συμπληρώσει πως «υπάρχουν προϊόντα, τα οποία πάνε εξαιρετικά και θα ήταν απολύτως βλακώδες να πάμε να τους δώσουμε στήριξη».

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, επεμβαίνουμε με το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο όπου υπάρχουν (αρνητικές) επιπτώσεις.

Ειδικότερα για τους αιγοπροβατοτρόφους, είπε ότι το θέμα είναι ακόμα υπό συζήτηση διότι δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις καθώς έχει τελειώσει πρόσφατα η περίοδος του Πάσχα, αναμένεται ωστόσο η κατανάλωση του τριημέρου της Πρωτομαγιάς. Αμέσως μετά, διευκρίνισε ο κ. Βορίδης, θα προσδιορίσουμε την επίπτωση κάνοντας τους αναγκαίους λογαριασμούς, προσδιορίζοντας τις σφαγές πέρυσι και φέτος, τη διαμόρφωση των τιμών κ.λπ.

Αναλύοντας τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης είπε ότι όταν κάτι είναι μαζικό και διευρυμένο, και τα ποσά είναι πιο μικρά, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε διαδικασία «ήσσονος σημασίας αποζημιώσεων» (de minimis) διότι έχει μεν πλαφόν, είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, και (η διαδικασία) απλώς γνωστοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για μεγαλύτερα ποσά, στα οποία θα πάνε οι αιγοπροβατοτρόφοι, αυτά ελέγχονται από τον κανονισμό κοινοτικών ενισχύσεων και χρειάζεται γνωστοποίηση, προέγκριση και προετοιμασία επισήμανε ο κ. Βορίδης, ενώ για ακόμα μεγαλύτερα ποσά, (περίπτωση κρασιού) αυτά εντάσσονται σε υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκά προγράμματα και στο εν εξελίξει πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Πρώτη μας επιλογή, κατέληξε ο κ. Βορίδης, είναι «σε στιγμή πίεσης» του προϋπολογισμού, να αξιοποιούμε ευρωπαϊκά χρήματα, και να κρατάμε για το μέλλον τα ποσά του προϋπολογισμού, διότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν τελειώσει». Επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και φειδωλοί, και να κάνουμε «στοχευμένη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων». Αυτό είναι το μοναδικό, βιώσιμο σχέδιο, προκειμένου να στηρίζουμε αποτελεσματικά τους παραγωγούς μας, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Νωρίτερα, ο Λαρισαίος πολιτικός είχε επισημάνει πως «σήμερα οι αγρότες περιμένουν να ακούσουν ένα συνολικό σχέδιο και βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, αλλά πολύ πιο σημαντικό, περιμένουν από εσάς, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το μακροπρόθεσμο σχέδιο της ελληνικής γεωργίας, ενόψει της βίαιης μεταβολής των συνθηκών εργασίας στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο».

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Κόκκαλης απευθυνόμενος στο κυβερνητικό στέλεχος υπογράμμισε πως «σας ακούμε να λέτε ότι είμαστε «βλέποντας και κάνοντας», ότι δεν έχουν υποστεί ζημιά οι αγρότες, κάποιοι έχουν υποστεί, κάποιοι δεν έχουν. Επίσης, σας ακούμε να λέτε για τα 10 εκατομμύρια στους ανθοπαραγωγούς -καλά κάνατε, αλλά τα ανακοινώσατε, δεν τα δώσατε- και για κάποια εκατομμύρια στην παράκτια αλιεία, για τα οποία επίσης καλά κάνατε, αλλά δεν τα έχετε δώσει ακόμα. Πότε θα είστε έτοιμος για ένα συνολικό σχέδιο, για παράδειγμα, για την κτηνοτροφία; Πριν την Κυριακή των Βαΐων σας ακούσαμε να λέτε ότι σύντομα θα δούμε τι ζημιά έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι και θα προχωρήσουμε. Προχθές -νομίζω η Υφυπουργός- ανέφερε ότι μετά την Πρωτομαγιά θα δούμε τη ζημιά που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι. Εν πάση περιπτώσει, πότε θα είστε έτοιμοι; Φέτος ή του χρόνου; Πότε;

Ποιο είναι το σχέδιο αυτή τη στιγμή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διαπιστώσετε τις ζημιές; Έχετε συστήσει κάποιες επιτροπές; Έχετε πει «ελάτε εδώ, ρε παιδιά, να δούμε τι ζημιά έχει υποστεί από τον κορονοϊό, άμεση ή έμμεση ή αργότερα»; Ποιο είναι αυτό το σχέδιο; Από τα 150 εκατομμύρια του κ. Σταϊκούρα, είπατε ότι θα πάνε μόνο τα 10 εκατομμύρια στην ανθοπαραγωγή και τα 15 εκατομμύρια στην παράκτια αλιεία. Διορθώστε με, αν κάνω λάθος».

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Σε ό,τι αφορά στο καθ’ αυτού αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Βορίδης παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τους αγρότες από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδίδοντας ωστόσο την κωλυσιεργία στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Ο κ. Κόκκαλης από την πλευρά του τόνισε πως η καθυστέρηση αυτή έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία, καθώς «η πανδημία του κορονοϊού βρήκε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Τον βρήκε με κόστος παραγωγής ιδιαίτερα αυξημένο, τον βρήκε να περιμένει αποζημιώσεις από το 2019 από τον ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ από το 2017. Όμως, βρήκε και τον κτηνοτρόφο να έχει υποστεί ένα σοβαρότατο πλήγμα στο εισόδημά του, όπως και τον αλιέα, αλλά και τον μελισσοκόμο. Είναι αδήριτη η ανάγκη ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου για την πρόσβαση στη ρευστότητα» κατέληξε.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Βορίδης: Θα δούμε για τους αιγοπροβατοτρόφους… Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: