ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Διαμαρτυρία για δίδακτρα & δόσεις από τους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστήμιου


Μείωση των διδάκτρων ανά θεματική ενότητα, επαναφορά των έξι δόσεων και επιστροφή στο πρότερο καθεστώς μοριοδότησης κοινωνικών κριτηρίων για απονομή υποτροφιών ζητούν με επιστολή τους φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) προς τον πρόεδρο του ιδρύματος, την υπουργό Παιδείας και τον πρωθυπουργό διαμαρτυρόμενοι για τις πρόσφατες ενέργειες της διοίκησης του ΕΑΠ που έχουν φέρει σε «οικονομική ασφυξία το σύνολο των φοιτητών και οδηγούν πολλούς από αυτούς στην έξοδο από το ΕΑΠ και την παύση των σπουδών τους».

Μέχρι και πέρσι όσοι σπουδαστές του ΕΑΠ δεν διέθεταν πιστωτική κάρτα είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν, σε έξι δόσεις μέσω τραπεζικών καταθέσεων σε λογαριασμό του ιδρύματος, τα ποσά των 500-1.500 ευρώ, που αντιστοιχούν σε μία έως τρεις θεματικές ενότητες των ετήσιων προπτυχιακών προγραμμάτων.

Η ευνοϊκή αυτή πρακτική καταργήθηκε από τη διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ, η οποία ανακοίνωσε ότι μειώνει στο μισό τον αριθμό των δόσεων, φέρνοντας σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση πολλούς φοιτητές, που ειδικά φέτος, λόγω κορονοϊού, είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά ή και να μηδενίζονται. Πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ιδρύματος σε δίδακτρα και να κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

«Στην παρούσα οικονομική συγκυρία το ΕΑΠ απαιτεί από τους φοιτητές, που δεν έχουν άλλο τρόπο, να πληρώσουν σε 3 δόσεις με μετρητά, από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο, το ποσό 1.000 ή 1.500 ευρώ, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για 8 δόσεις σε όσους διαθέτουν πιστωτική κάρτα. Η απόφαση αυτή, εκτός του ότι είναι αποτρεπτική για πολλούς φοιτητές, δηλώνει τη διάκριση σε φοιτητές έχοντες και μη έχοντες.

Το διάστημα που καλούνται οι φοιτητές να δηλώσουν και να πληρώσουν για τις νέες θεματικές δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις και δεν θα γνωρίζουν πόσα μαθήματα έχουν περάσει και πόσα θα δηλώσουν για τη νέα χρονιά. Στην ουσία, το ΕΑΠ, ζητάει από τους φοιτητές σε μία, το πολύ δύο δόσεις, να καταβάλουν την ετήσια οικονομική συμμετοχή τους με μετρητά» αναφέρουν οι φοιτητές των Προγραμμάτων Σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Εξετάσεις εξ αποστάσεως

Παράλληλα τονίζουν ότι, λόγω των συνθηκών που έχει επιβάλει η πανδημία, το ΕΑΠ αποφάσισε οι τελικές και επαναληπτικές εξετάσεις να διεξαχθούν εξ αποστάσεως, γεγονός που εξοικονομεί στο ίδρυμα 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του ίδιου του προέδρου του ΕΑΠ Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα (ΕΡΤ, 29/4/2020), ποσό το οποίο αυξάνεται αν συνυπολογίσουμε ότι οι δύο τελευταίες Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ) έγιναν επίσης διαδικτυακά. Οι φοιτητές προτείνουν επομένως τη μείωση της οικονομικής συμμετοχής τους κατά 100 ευρώ ανά θεματική ενότητα.

Τέλος, θίγουν την αυστηροποίηση της μοριοδότησης των κοινωνικών κριτηρίων για τις υποτροφίες που ουσιαστικά απαλλάσσει τους δικαιούχους από την καταβολή διδάκτρων. Συγκεκριμένα, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ (475/15-05-2020), η βάση των μορίων για τη χορήγηση υποτροφιών με κοινωνικά κριτήρια (αναπηρία, μονογονεϊκή οικογένεια, πολύτεκνοι, χαμηλό ετήσιο εισόδημα κ.ά.), ανέβηκε στα 34 από τα 29 μόρια, αποκλείοντας έτσι μεγάλο αριθμό φοιτητών που έχουν πραγματικά ανάγκη την υποτροφία.

«Οι παραπάνω αποφάσεις δείχνουν σαφώς ότι το μέχρι πρότινος κοινωνικό πρόσωπο του ΕΑΠ, ενός δημόσιου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος που είναι ανοιχτό για όλους, αποδομείται κάτω από μια καθαρά επιχειρηματική λογική ιδιωτικής επιχείρησης» καταλήγει η επιστολή. Αν και έχει γνωστοποιηθεί στους αρμοδίους αρκετές μέρες τώρα, ουδείς ενδιαφέρθηκε να απαντήσει.

Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή, με πέντε βουλευτές του ΚΚΕ να καταθέτουν σχετική ερώτηση ζητώντας να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής, να μειωθούν τα δίδακτρα και να διαγραφούν οι οικονομικές υποχρεώσεις των φοιτητών όσο διατηρούνται τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία.
 
efsyn.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Διαμαρτυρία για δίδακτρα & δόσεις από τους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: