ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

“Ανοικτή γραμμή” υπ. Παιδείας- ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση των εξ αποστάσεως τίτλων σπουδών


Το ζήτημα, μετά από πιέσεις πολιτικών παραγόντων εντός και εκτός Ελλάδος, έχει φθάσει σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια πέραν την πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας

Ανοικτή γραμμή μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τη διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ υπάρχει αυτές τις ημέρες προκειμένου να επανεξεταστεί η πρόσφατη απόφαση η οποία βάζει ως προϋπόθεση αναγνώρισης πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ, οι δια ζώσης εξετάσεις να γίνονται στη χώρα που εδρεύει το Πανεπιστήμιο.

Η απόφαση αυτή θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτρέψει χιλιάδες νέους που έχουν προγραμματίσει να εγγραφούν σε εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών ξένων Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Καθηγητής Ορ. Καλογήρου παραμένει αμετακίνητος στην αρχική απόφαση.

Το ζήτημα, μετά από πιέσεις πολιτικών παραγόντων εντός και εκτός Ελλάδος, έχει φθάσει σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια πέραν την πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Παιδείας χαρακτήρισε "δύσκολη" την υπόθεση, χωρίς να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Στο “παζλ” των πιέσεων για ανάκληση της απόφασης του ΔΟΑΤΑΠ έχει μπεί και η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων. Ο προεδρύων της Συνόδου Καθηγητής του Παν.Πελοποννήσου Παντελής Σκλιάς, και νυν Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Νεάπολις ζήτησε από τη Σύνοδο Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων να συνδράμει προς την κατεύθυνση ανάκλησης της απόφασης του ΔΟΑΤΑΠ.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων της Κύπρου, με απόφαση που έλαβε:

Α. Ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει για την άμεση ανάκληση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Β. Δηλώνει ότι, σε αντίθετη περίπτωση, και προς στήριξη και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των φοιτητών και φοιτητριών, επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των νόμιμων μέσων κατά της απόφασης αυτής ενώπιον κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου και αρχής, εθνικής ή Ευρωπαϊκής. Τα μέσα αυτά εξετάζονται ήδη.

Ανατροπή από 1η Σεπτεμβρίου στην αναγνώριση των εξ αποστάσεως τίτλων σπουδών

Τα πάνω κάτω έρχονται από 1η Σεπτεμβρίου για όσους έχουν προγραμματίσει να εγγραφούν σε εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Με απόφαση που έλαβε ο ΔΟΑΤΑΠ πλέον για να αναγνωριστούν οι τίτλοι σπουδών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα πρέπει οι δια ζώσης εξετάσεις να γίνονται στη χώρα που εδρεύει το Πανεπιστήμιο.

Αυτή η απόφαση εκτιμάται ότι θα στρέψει μεγάλο αριθμό νέων σε προγράμματα εντός της Ελλάδος αντί του εξωτερικού.

Ειδικότερα η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ έχει ως εξής:

Η Ολομέλεια του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στην 11η /26-6-2020 συνεδρίασή της αποφάσισε την επικαιροποίηση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως και την εφαρμογή αυτής ως εξής:

(α) Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν γραπτές δια ζώσης εξετάσεις για κάθε μάθημα του προς κρίση εξ αποστάσεως προγράμματος.

Δια ζώσης προφορική εξέταση είναι αποδεκτή μόνο σε περιπτώσεις παρουσίασης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και σε υποστήριξη διδακτορικών διατριβών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προφορική εξέταση πρέπει να γίνεται δια ζώσης.

Σε εξαιρετικές και μόνον περιπτώσεις (π.χ. πανδημία) θα μπορούσε η δια ζώσης εξέταση να υποκατασταθεί από σύγχρονη - τύπου-δια-ζώσης - τηλε-εξέταση αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας.

(β) Ο τόπος των δια ζώσης γραπτών εξετάσεων και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του Πανεπιστημίου ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του Πανεπιστημίου.

Για την κρίση της ισοτιμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως προς τους τίτλους των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, τα (α) και (β) θα έχουν εφαρμογή για τα εξάμηνα σπουδών που δεν έχουν ολοκληρωθεί προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020.

(γ) Η ισοτιμία προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής θα κρίνεται στις περιπτώσεις:
(α) τίτλου σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 4 ετών,
(β) τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένων με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ανεξαρτήτως τρόπου σπουδών (εξ αποστάσεως και φυσικής παρακολούθησης).

Η «ισοτιμία και αντιστοιχία» των ανωτέρω θα κρίνεται μόνο προς τα πτυχία τα απομενόμενα από τα προγράμματα σπουδών του Ε.Α.Π., δηλαδή μόνο εφόσον το αντικείμενο σπουδών προσφέρεται στο Ε.Α.Π.

Σε περιπτώσεις αίτησης ισοτιμίας τίτλου σπουδών 1ου κύκλου φυσικής παρακολούθησης διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένου με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών εξ αποστάσεως, αυτή κρίνεται προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, η δε «ισοτιμία και αντιστοιχία» δύναται να κριθεί προς τα πτυχία τα απονεμόμενα από τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής φυσικής παρακολούθησης.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
“Ανοικτή γραμμή” υπ. Παιδείας- ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση των εξ αποστάσεως τίτλων σπουδών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: