ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ροδόπη: 5000 στρέμματα λιγότερα με καπνά καλλιεργήθηκαν φέτος


Ο πολύ καλός καιρός, η εξαιρετική ποιότητα, αλλά και τα λιγότερα στρέμματα που καλλιεργούνται σε σχέση με πέρσι είναι τα χαρακτηριστικά της φετινής καλλιεργητικής προσπάθειας των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης.
  
Μικρός καλλιεργητής καπνών στη Ροδόπη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών, τον κο Εσάτ Χουσεϊν η φετινή παραγωγή είναι ποιοτικά εξαιρετική. Βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες και η εμπειρία σε συνδυασμό με την προσπάθεια των καπνοπαραγωγών απέδωσε καρπούς. «Δεν είχαμε μπόρες και καταστροφές. Ο παραγωγός παρακολουθεί από κοντά και ποτίζει όσο χρειάζεται. Οπότε η ποιότητα είναι εξαιρετική. Ήδη, εκπρόσωποι μεταποιητικών εταιρειών γυρίζουν από χωριό σε χωριό κι αναγνωρίζουν το καλό ποιοτικό προϊόν» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».
  
Ο κος Εσάτ Χουσεϊν, φώτο αρχείο ΕΡΤ

5000 στρέμματα λιγότερα λόγω φυγής των καπνοκαλλιεργητών 

Πολλοί από τους καπνοκαλλιεργητές έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια μαζί και τον τόπο τους αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα αυτής της φυγής είναι φέτος να καλλιεργούνται 5000 στρέμματα λιγότερα. Πέρσι είχαν παραχθεί 6,5 εκατομμύρια κιλά, φέτος, αν θα παραχθούν 5.800 θα είναι ζήτημα. «Αγαπούν τη δουλειά, ξέρουν τη δουλειά, αλλά με τα έσοδα αυτά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Έτσι, ο πληθυσμός των καπνοκαλλιεργητών της περιοχής γηράσκει. Αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει ο έμπειρος πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κάτω από 50 ετών ελάχιστους παραγωγούς θα εντοπίσει κανείς στα χωράφια της περιοχής. «Ο πληθυσμός είναι γηρασμένος, κάθε χρόνο λιγοστεύουν, φεύγουν οι νέοι.» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μένει στα χωράφια παραγωγή λόγω έλλειψης εργατικών χεριών

Πρόβλημα αυτό το καλοκαίρι αποτέλεσαν και τα εργατικά χέρια. Οι λιγοστοί Βούλγαροι εργάτες που πέρασαν από το Τελωνείο του Προμαχώνα δεν κάλυψαν – ούτε καλύπτουν την ζήτηση με αποτέλεσμα πολύ παραγωγή να μένει στο χωράφι. «Μερικά καπνά θα μείνουν στα χωράφια σίγουρα» προβλέπει ο κος Εσάτ Χουσεϊν παίρνοντας τα μηνύματα της γύρω περιοχής. Αυτή τη στιγμή το 90% των «δεύτερων χεριών έχει τελειώσει και περνούν στο «τρίτο χέρι» με την αγωνία για τις τιμές από την πλευρά των παραγωγών να μεγαλώνει. Πέρσι είχαν πουλήσει 4,62 και πρόπερσι 5,10 ευρώ το κιλό.

Πρώτος σε παραγωγή καπνού ο δήμος Αρριανών

Τα σκήπτρα στην παραγωγή εξακολουθεί να τα διατηρεί ο δήμος Αρριανών όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 30.000 στρέμματα, στο δήμο Ιάσμου 5000 και στο δήμο Κομοτηνής λιγότερα στρέμματα. «Πολλές φορές έχουμε παρουσιάσει το πρόβλημα. Είναι ένα προϊόν που εξάγεται έχει όφελος η πατρίδα μας, ας το στηρίξουν. Μειώθηκαν οι επιδοτήσεις, κάποιοι τις έχασαν τελείως λόγω μειωμένης παραγωγής. Η κυβέρνηση αν θέλει μπορεί να βοηθήσει. Πληροφορούμαστε ότι κάτι αντίστοιχο έκανε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας» δηλώνει ο κος Εσάτ Χουσεϊν γνωστοποιώντας για μια ακόμη φορά το αίτημα των καπνο-καλλιεργητών: «Στρεμματική ενίσχυση ή ενίσχυση στην τιμή του κιλού» καταλήγοντας με τη σημείωση: «Εμείς πάντοτε λέμε την αλήθεια. Πάντα τονίζουμε την σημασία της ποιότητας. Έχουν αλλάξει πολλά, οπότε ας είναι σταθερή η ποιότητα.»

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ροδόπη: 5000 στρέμματα λιγότερα με καπνά καλλιεργήθηκαν φέτος Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: