Απαραίτητη η στήριξη του βαμβακιού - Μετά τα προαναγγελθέντα πρόστιμα για υγρασία, ήρθαν οι πλημμύρες

Τουλάχιστον 15 μέρες θα χρειαστεί να περάσουν προκειμένου να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα στον θεσσαλικό κάμπο, αναφορικά με τη ζημιά στο βαμβ...


Τουλάχιστον 15 μέρες θα χρειαστεί να περάσουν προκειμένου να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα στον θεσσαλικό κάμπο, αναφορικά με τη ζημιά στο βαμβάκι που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού». Να σημειωθεί ότι οι περιοχές Καρδίτσα και Φάρσαλα συγκεντρώνουν περίπου το 20 με 25% της εγχώριας παραγωγής βάμβακος, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την καλλιέργεια στη χώρα.

Αν σκεφτεί κανείς ότι το θέμα της υγρασίας έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την πρόσφατη συνεδρίασή της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα, καθώς βούληση της Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων είναι να πριμοδοτήσει το στεγνό βαμβάκι, αλλά και να υπάρχει πρόστιμο εάν η υγρασία ξεπερνά το 15%, τότε μετά τις τελευταίες βροχές είναι εύλογη η ανησυχία των παραγωγών, αυτών των οποίων η παραγωγή τους δεν χτυπήθηκε από τον «Ιανό», για το πώς μπορεί να συγκομίσουν και κυρίως να πουλήσουν.

Στη συνεδρίαση της ΔΟΒ (την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου), έγινε απολογισμός της περσινής χρονιάς και μία πρώτη συζήτηση για τη φετινή, η οποία χαρακτηρίστηκε «καλή ποιοτικά και ποσοτικά».

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες ήδη ακούγονται φωνές, στο εσωτερικό της ΔΟΒ για μια νέα, επικαιροποιημένη συνεδρίαση, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. Να σημειωθεί ότι στην επίμαχη συνεδρίαση υπήρξε διαφωνία δύο παραγωγών μελών της ΔΟΒ με τους εκκοκκιστές, αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με την υγρασία και το πριμ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο η βαμβακοκαλλιέργεια πρέπει να στηριχθεί.Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@ eleftheria.gr

eleftheria.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια