ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μεσσηνία: Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς άρδευση στη συκοπαραγωγή


Στα περσινά επίπεδα, μειωμένη, είναι και η φετινή παραγωγή σύκων στη Μεσσηνία.
Κρίσιμο είναι το ζήτημα της άρδευσης, αφού η ξηρασία επηρεάζει την παραγωγή, καθώς και το θέμα της αναδιάρθρωσης, μιας και πολλοί παραγωγοί εδώ και στη Λακωνία ενδιαφέρονται να φυτέψουν συκιές και να ξεκωλώσουν ελαιόδεντρα.

Αυτά μας σημείωσε ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ενώ μας ενημέρωσε πως μέσα στην εβδομάδα ξεκινούν οι εξαγωγές.

Αναλυτικά, για τη φετινή παραγωγή σύκων ο πρόεδρος της Συκικής μας είπε: “Είναι μειωμένη, όχι σε σχέση με την περσινή, όπου είχαμε μεγάλη πτώση του σύκου στη γονιμοποίηση. Φέτος δεν έχουμε τόσο καλή ποιότητα, αλλά προσπαθούμε με τη διαλογή να φτιάξουμε την ποιότητα, να μην στείλουμε σκάρτα σύκα στο εξωτερικό. Το σύκο πάνω από 90% - 95% είναι εξαγώγιμο προϊόν και η κακή ποιότητα χάνει στην αγορά. Οι παραγωγοί να κάνουν καλή διαλογή, δεν είναι ευκαιριακό το προϊόν, είναι και για το μέλλον. Η πρόβλεψη από νωρίς ήταν για μεγάλη ποσότητα, γιατί είχαν πάρα πολλά σύκα οι συκιές. Αν βοηθούσε ο καιρός, θα ξεπερνούσαμε τους 2.500 τόνους σύκα”.

Μας ενημέρωσε ότι “μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν οι πρώτες εξαγωγές. Φαίνεται πως θα πιάσουμε τα περσινά σύκα και θα τροφοδοτήσουμε τις αγορές”.

Ο κ. Παπαγεωργίου παρατήρησε ότι “τα τελευταία χρόνια, οι καιρικές, οι κλιματολογικές συνθήκες δεν μας αφήνουν να πάρουμε προϊόντα. Υπάρχει μεγάλη κατάρρευση σε όλες τις παραγωγές και στις ελιές, με τη συνεχιζόμενη ξηρασία, τους καύσωνες. Μάη μήνα καύσωνα που δεν είχε κάνει ποτέ”.

Εκτίμησε πως “δεν νομίζω να φτάσουμε τους 2.000 τόνους. Αν φτάσουμε στα περσινά επίπεδα θα είμαστε καλά, γύρω στους 1.500 τόνους. Τούτες τις μέρες μαζεύτηκαν κάποια σύκα καλά”.

Για τις τιμές, είπε ότι αυξήθηκαν στην α’ ποιότητα 5 λεπτά και πήγαν στα 2,20 ευρώ, ενώ στη β’ 10 λεπτά και πήγαν στα 2 ευρώ. Στις άλλες ποιότητες και στα βιολογικά παρέμειναν οι περσινές.

“ΔΕΝ ΘΑ ΒΛΑΣΤΗΣΕΙ ΔΕΝΤΡΟ”

Αφού μας πληροφόρησε ότι μέχρι προχθές είχαν μπει στα απεντομωτήρια 600 τόνοι, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε: “Το βασικό θέμα είναι η άρδευση όλων των καλλιεργειών. Αν δεν κάνουμε φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ό,τι χρειαστεί για να ποτίσουμε, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει τίποτα. Αν συνεχιστεί ο φετινός χειμώνας, όπως ο περσινός, του χρόνου δεν θα βλαστήσει δέντρο, θα γίνουμε έρημος. Υπάρχουν μελέτες που βλέπουν τη Νότια Ελλάδα να ερημοποιείται. Υπάρχουν κράτη που αφαλατώνουν τη θάλασσα και ποτίζουν τις καλλιέργειές τους και μεις έχουμε τα νερά και τρέχουν στη θάλασσα και δεν κάνουμε τίποτα για να σωθούμε”.

Για το αρδευτικό του Τρικόρφου που προγραμματίζεται, εκτίμησε ότι “δεν σώζεται η κατάσταση να ποτίσουμε 2.000 - 3.000 στρέμματα, γιατί δεν είναι μόνο η συκιά” και πρόσθεσε: “Πρέπει να γίνουν στην κεντρική Μεσσηνία που είναι μεγάλος κορμός. Στο Δήμο Μεσσήνης παράγεται το 80%, εκεί πρέπει να γίνουν για το σύκο, αλλά θα ποτιστούν και οι άλλες καλλιέργειες”.

Οσον αφορά το σοβαρό ζήτημα της αναδιάρθρωσης, ο κ. Παπαγεωργίου παρατήρησε ότι “το είδαν θετικά στο υπουργείο. Πιστεύω ότι υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή να γίνει το πρόγραμμα , αλλά αν δε γίνει άρδευση, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα”.

Αποκάλυψε πως “υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που ενδιαφέρονται να φυτέψουν συκιές και να ξεκωλώσουν ελαιόδεντρα κι εδώ και στη Λακωνία” και επεσήμανε: “Ενα καλό δέντρο έχει καλή παραγωγή, καλό εισόδημα, και παράγει κάθε χρόνο. Οι τιμές του ελαιόλαδου και του σύκου σχεδόν είναι ίδιες, και τα βιολογικά σύκα α’ ποιότητας είναι 3 ευρώ. Είναι η γήρανση των συκεώνων και των καλλιεργητών. Η συκιά σε θέλει κάθε μέρα, όταν ξεκινήσει η συγκομιδή. Την ελιά μπορείς να την καλλιεργείς από την Αμερική. Στη συκιά ένας που είναι στην Καλαμάτα, αν έχει άλλη δουλειά, δεν μπορεί να καλλιεργεί και να έρχεται στο χωριό καθημερινά. Σε θέλει όλο το 24ωρο”.

Γ.Σ.
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Μεσσηνία: Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς άρδευση στη συκοπαραγωγή Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: