ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γεωπονικές συμβουλές


Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές παρέχει στους παραγωγούς το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Αναλυτικότερα η σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας αναφέρει:

Τομάτα υπαίθρια και θερμοκηπίου: Συνεχίζεται η εμφάνιση προσβολής από το ωίδιο στις πρώιμες (7-10 σταυρούς) και αναμένεται στις όψιμες (3-5 σταυρούς), αλλά και με τετράνυχο και Tuta Absoluta.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του. Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξάνθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν τη διασπορά της ασθένειας. Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εγκεκριμένα και εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα.

Πιπεριά υπαίθρια και θερμοκηπίου: Συνεχίζεται η εμφάνιση του ωίδιου, θρίπα, τετράνυχου και πράσινου σκουληκιού σε καλλιέργειες με πιπεριές. Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη και τη μετάδοσή του μύκητα. Συμπτώματα: Εμφάνιση κίτρινων ακανόνιστων κηλίδων (ως πανάδες) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με λευκή εξανθηση στην κάτω επιφάνεια. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου και υγρασία 52-75%. Καταπολέμηση: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης, με επιτρεπόμενα εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα.

Μελιτζάνα: Συνεχίζονται οι προσβολές από τον τετράνυχο και θρίπαμε μεγάλους πληθυσμούς διαπιστώθηκε σε καλλιέργειες της Μελιτζάνας στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς. Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.


Αγροτικά Εφόδια
Από τον Γιώργο Ρούστα
 roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Γεωπονικές συμβουλές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: