ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα για τις ζημιές από την πανδημία του κορονοϊού

 
Πληρωμές - ενισχύσεις αγροτών λόγω κορονοϊού .Με αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα για τις ζημιές που υπέστη η αγροτική οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού και όχι μόνο. 
 
Όπως είναι γνωστό το ΥΠΑΑΤ έχει ανακοινώσει έναν πρώτο προγραμματισμό για την ενίσχυση των πληττόμενων κλάδων. Πρώτοι «τυχεροί» οι αμπελουργοί για τον πράσινο τρύγο και την απόσταξη κρίσης και οι αλιείς για τους οποίους έκλεισε η πλατφόρμα των αιτήσεων, ενώ θα ακολουθήσουν οι σπαραγγοπαραγωγοί (αιτήσεις μέχρι 9 Σεπτεμβρίου) και οι παραγωγοί λαϊκών (αιτήσεις μέχρι 23 Σεπτεμβρίου). 
 
Μεγάλοι «χαμένοι» για ακόμα μία φορά οι αιγοπροβατοτρόφοι, για τους οποίους δεν έχει καν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων. Κι όχι μόνο δεν έχε ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά και το αναμενόμενο 4 ευρώ ψαλιδίστηκε στα 3,8 ευρώ. 
 
Οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες αποφάσισαν να εγκρίνουν την πίστωση ποσού 30,155 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων, αν και είχε δοθεί το πράσινο φως για 31,7 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες. Οι 45.430 δικαιούχους αγωνιούν, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πληρωμή δρομολογείται το νωρίτερο για τα τέλη Οκτωβρίου, αν όχι αρχές Νοεμβρίου, αφού για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προέχει η πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ. 
 
Η διαδικασία προβλέπει την έκδοση ΚΥΑ με τους όρους χορήγησης της έκτακτης αυτής ενίσχυσης και το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας για την υποδοχή αιτήσεων, με την προθεσμία να διαρκεί ένα μήνα, όπως και στις υπόλοιπες ειδικές ενισχύσεις. Να σημειωθεί ότι ο ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι οι κλάδοι της πτηνοτροφίας, της ανοιξιάτικης πατάτας, της ντομάτας θερμοκηπίου, των καρπουζιών και των επιτραπέζιων ελιών, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να ενισχυθούν προσεχώς ως πληττόμενοι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.Προκαταβολή ενίσχυσης

Όσον αφορά τώρα την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, οι αρμόδιοι του ΥΠΑΑΤ τοποθετούν χρονικά τη διαδικασία μέχρι την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ημερομηνία την οποία έχει ορίσει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη για την έναρξη της πληρωμής της προκαταβολής του 2020. Ωστόσο, αν μέχρι τότε δεν προλάβουν, το πιθανότερο είναι η πληρωμή να τρέξει την εβδομάδα 19 με 23 Οκτωβρίου.
 

Αγροτικά Εφόδια 
 
 Από τον Γιώργο Ρούστα
 roustas@eleftheria.gr
 
 
eleftheria.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Με αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα για τις ζημιές από την πανδημία του κορονοϊού Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: