Σπόροι από την Ασία αγνώστου αποστολέα ....

Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει το κοινό πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από...Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει το κοινό πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Βανουάτου και Μαλαισία, εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας. 

Οι συγκεκριμένοι σπόροι εκτός από το γεγονός πως αποστέλλονται στους ιδιώτες χωρίς να τους έχουν παραγγείλει, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευσή τους είναι άγνωστα, ενώ στη συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους. Σύμφωνα με τα άρθρα 72 και 73 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2016/2031, οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίστανται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ένωσης.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο τέτοιο περιστατικό στη Λάρισα και ούτε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης εξήγησαν στην «Ε» ότι δεν γνωρίζουν καν αν έχει συμβεί σε κάποια περιοχή της Ελλάδας. Οφείλουν ωστόσο να προειδοποιήσουν γιατί έχει συμβεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Με την ίδια ανακοίνωση, παρακαλούνται οι ιδιώτες αν λάβουν «ύποπτους σπόρους» να απευθύνονται άμεσα στην Υπηρεσία και να παραδίδουν τα πακέτα των σπόρων μαζί με τη συσκευασία αποστολής τους. 

Επιπρόσθετα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, στα τηλέφωνα 2413-511.110, 119, 181.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σχόλια