ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Περιβαλλοντικά τα αίτια του θανάτου των ψαριών σε Ισμαρίδα & Κομψάτο


Κλιμάκια υπαλλήλων της Περιφέρειας ΑΜΘ, επισκέφθηκαν τα σημεία εμφάνισης των νεκρών ψαριών στην Λίμνη Ισμαρίδα και στον ποταμό Κομψάτο, στο ύψος του οικισμού Μωσαϊκό, που εντοπίστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής, το σύνολο των ευρημάτων παραπέμπει σε περιβαλλοντικά αίτια για τον θάνατο των ψαριών και ειδικότερα σε θάνατο από ασφυξία.

Ειδικότερα, στη λίμνη Ισμαρίδα διαπιστώθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού αλιευμάτων, κέφαλοι, χέλια, πεταλούδες, μπλε καβούρια.

Κατά τη μακροσκοπική εξέταση – νεκροτομή πρόσφατα θανόντων ψαριών δε διαπιστώθηκαν ενδείξεις λοιμώδους νοσήματος, αλλά παρατηρήθηκε μακροσκοπικά αυξημένη θολότητα των νερών, με αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων. Επίσης παρατηρήθηκε αυξημένη θερμοκρασία στα επιφανειακά ύδατα, άνω των 28 βαθμών κελσίου το μεσημέρι.

Το σύνολο των ευρημάτων-τονίζεται- παραπέμπει σε περιβαλλοντικά αίτια για τον θάνατο των ψαριών και ειδικότερα σε θάνατο από ασφυξία. Οι παρατεταμένα αυξημένες θερμοκρασίες στο νερό προκαλούν μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ασφυκτικά φαινόμενα για τους υδρόβιους οργανισμούς. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την κακή ανανέωση του νερού στο υδάτινο σύστημα, λόγω μειωμένης εισροής νέων υδάτων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν νεκρά χέλια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου.

Λίμνη Βιστωνίδα, Ποταμός Κομψάτος

Προσβλήθηκαν- σημειώνεται- μόνο είδη ψαριών που επιβιώνουν στα γλυκά νερά.
Η παρατεταμένη ανομβρία και η πτώση της στάθμης του νερού στον ποταμό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο, προκάλεσαν στα ψάρια ασφυκτικά φαινόμενα.

Ενδεχομένως, η εισροή υφάλμυρων υδάτων από το νότιο τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας να προκάλεσε αύξηση της αλατότητας και τα κυπρινοειδή είναι γνωστό ότι είναι πολύ ευαίσθητα σε αλατότητες πάνω από 1‰.

Διαχείριση των νεκρών ψαριών

Ζητήθηκε η συνδρομή των Συνεταιρισμών για αποκομιδή των νεκρών ψαριών με βάρκες και τον κατάλληλο εξοπλισμό (δίχτυα, απόχες), ώστε να απομακρυνθούν όσο είναι δυνατό ταχύτερα.
Στη συνέχεια τα νεκρά ψάρια θα πρέπει να οδηγηθούν σε μία από τις μονάδες αδρανοποίησης της Περιφέρειας (Ξάνθη-Καβάλα) ή θα μπορούσε να διενεργηθεί και υγειονομική ταφή κατά τα πρότυπα ταφής των επιζωοτιών.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής σε καμία περίπτωση νεκρά ψάρια δε έχουν διατεθεί στην Ελληνική αγορά. Συστήνει μάλιστα στους καταναλωτές να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Περιβαλλοντικά τα αίτια του θανάτου των ψαριών σε Ισμαρίδα & Κομψάτο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: