Διαδικτυακή συνάντηση για τα προϊόντα ποιότητας

Διαδικτυακή συνάντηση των Ελληνικών περιφερειών της ένωσης AREPO πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις σ...


Διαδικτυακή συνάντηση των Ελληνικών περιφερειών της ένωσης AREPO πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τα προϊόντα ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ), η αναθεώρηση της ΚΓΠ και η επισήμανση των τροφίμων στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork».


Η συνάντηση οργανώθηκε από τους υπεύθυνους πολιτικής του γραφείου αντιπροσωπείας της Ένωσης AREPO στις Βρυξέλλες, Giulia Scaglioni και Francesca Alampi και το Γενικό Γραμματέα της Ένωσης, Laurent Gomez.

 

Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν η πρόεδρος της ένωσης AREPO και Περιφερειακή Σύμβουλος, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, o γενικός διευθυντής Πρωτογενούς Τομέα, Ζαχαρίας Σωμαράς και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα δικτύου AREPO, Χαράλαμπος – Νικόλαος Πίτερης.

Η κ. Χουδετσανάκη αναφέρθηκε στη σημασία της ενημερωτικής συνάντησης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπου υπάρχει ευρύς προβληματισμός αναφορικά με τις εξελίξεις και την αναθεώρηση της ΚΓΠ, καθώς και την επιχειρούμενη νέα επισήμανση των

Τα μέλη των ελληνικών περιφερειών εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τη νέα επισήμανση και το πόσο αυτή θα επηρεάσει το εμπορικό προφίλ των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα της ευελιξίας ως πιστοποιημένα και καταχωρημένα προϊόντα στον ευρωπαϊκό κατάλογο να διαμορφώσουν ένα νέο διατροφικό προφίλ. O Γενικός Δ/ντής Πρωτογενούς Τομέα κ. Σωμαράς επεσήμανε την ιδιαιτερότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων, τη σημαντική διατροφική τους αξία, το χαμηλό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικά κριτήρια έτσι ώστε να μην προκληθεί στο μέλλον παραπληροφόρηση των καταναλωτών από την επιχειρούμενη επισήμανση.

Στη συνέχεια τα στελέχη της ένωσης AREPO ενημέρωσαν αναφορικά με τις εξελίξεις στη διαμόρφωση της ΚΓΠ μετά το 2020, το πρόγραμμα για το «Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές», την πολιτική προώθησης των αγροτικών προϊόντων, τις εμπορικές συμφωνίες και τις εξελίξεις στον τομέα αυτό. Τέλος πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η ένωση AREPO, τις μελέτες που εκπονεί σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αναφορικά με τις χρησιμοποιούμενες Γεωγραφικών Ενδείξεων ως συστατικά σε μεταποιημένα προϊόντα και τα προβλήματα και τις ανάγκες των μικρών παραγωγών των Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Στην διαδικτυακή Γενική Συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι έξι Ελληνικών περιφερειών μέλη της ένωσης AREPO. Από την Κεντρική Μακεδονία η Περιφερειακή Σύμβουλος, Κατερίνα Ζωγράφου, από την Περιφέρεια Ηπείρου η Γεωπόνος ΔΑΟΚ, Βασιλική Ηγουμενίδου, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλειος Άμπας και ο Γεωπόνος, Θεόδωρος Σιόγκας, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δημήτρης Σταυρίδης και η Καματέρη Έλενα, και από την Περιφέρεια Αττικής ο Βοϊδονικόλας Σταύρος.

ert.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια