Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης στην ντομάτα & την πιπεριά

Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις με θέμα την Ίωση της Καστανής Ρυτίδωσης σε καρπούς τομάτας και πιπεριάς και τους τρόπους διαχείρ...


Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις με θέμα την Ίωση της Καστανής Ρυτίδωσης σε καρπούς τομάτας και πιπεριάς και τους τρόπους διαχείρισης αυτού του επιβλαβούς ιού.

Τις ενημερώσεις παρακολούθησαν άνω των 200 παραγώγων και γεωτεχνικών και τα συμπεράσματα, επιγραμματικά, είναι τα εξής:

  • Είναι ένας νέος, πολύ επικίνδυνος ιός, κυρίως για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς. Ο υψηλός βαθμός μολυσματικότητας, η εμμονή του ιού σε επιφάνειες και στο έδαφος (έως και 6 μήνες), η εύκολη μετάδοση κυρίως με τις καλλιεργητικές εργασίες και εργαλεία , είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της Ίωσης.
  • Η προσβολή από σπόρο είναι πιθανή σε ποσοστό 0,3%. Αυτή η πιθανότητα ελέγχεται από την ελλη-νική πολιτεία με 100 % έλεγχο σπορομερίδων όπου εισάγονται από τρίτες χώρες και με επιπλέον οδηγία για λεπτομερή διασταυρωτικό έλεγχο σε όλες τις παρτίδες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκη Ένωση.
  • Κρίσιμα στάδια για την επιτυχημένη διαχείριση του ιού είναι, η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, τα αυστηρά μέτρα υγιεινής στον χώρο του θερμοκηπίου και στις καλλιεργητικές εργασίες. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στον θερμοκήπιο χωρίς απολύμανση υποδημάτων, ρούχων και χεριών.
  • Σημαντικό επίσης είναι η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών (για την παροχή βοήθειας) και σε περίπτωση προσβολής, η διαχείριση γίνεται αποκλειστικά στο σημείο της προσβολής και όχι σε ολόκληρη την μονάδα.
  • Βασικό υλικό απολύμανσης είναι το χλώριο, είτε κοινή χλωρίνη εμπορίου (40 ml /lit) είτε εξειδικευμένες ταμπλέτες για μεγαλύτερη διάρκεια.

Πλήρης οδηγός με επιπλέον πληροφορίες διατίθενται στο site:

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia

Την διοργάνωση ανέλαβε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας και την επιτυχία της σφράγισαν οι συντελεστές που την αγκάλιασαν και υλοποίησαν.

 planet-radio.gr

 

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια