Κάμπος Γαστούνης : Τέλος εποχής για 5 χιλ. στρέμματα κηπευτικών – Φρεζάρονται αντί να πωλούνται

Κηπευτικά που καλλιεργούνται σε περίπου 5000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του Κάμπου της Γαστούνης παραμένουν αδιάθετα λόγω covid-19 και ...


Κηπευτικά που καλλιεργούνται σε περίπου 5000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του Κάμπου της Γαστούνης παραμένουν αδιάθετα λόγω covid-19 και σε λίγες μέρες θα φρεζαριστούν οδηγώντας σε απόγνωση δεκάδες παραγωγούς που βρίσκονται καταχρεωμένοι «στο χείλος του γκρεμού».


Χθες αντιπροσωπεία παραγωγών κηπευτικών προϊόντων είχε σύσκεψη στην αίθουσα του ΔΣ του δήμου Πηνειού με τον δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο, ο οποίος ανέλαβε την σχετική πρωτοβουλία μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Ο δήμαρχος ενημερώθηκε λεπτομερώς για την επικρατούσα κατάσταση και αναλαμβάνει δράση με στόχο η Πολιτεία να στηρίξει οικονομικά τους πληττόμενους αγρότες.

Οι παραγωγοί κηπευτικών προϊόντων είναι από τους πλέον αδικημένους αφού ουδέποτε έχουν ενισχυθεί ενώ ο φάκελος για τις ζημιές που υπέστησαν από το πρώτο κύμα κορονοϊού την άνοιξη του 2020 παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η συνάντηση έγινε παρουσία των αντιδημάρχων κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου και Γιώργου Κολοκατίνη.


Πρωτοβουλία και δράση

Ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Η αγροτιά βρίσκεται σε πλήρη απόγνωση ακριβώς γιατί δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις σημερινές της ανάγκες αλλά δεν έχει και καμία τύχη η παραγωγή του χρόνου γιατί ακριβώς δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν.Πρέπει λοιπόν πάραυτα η πολιτεία να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους αυτούς, να δει στα μάτια των παραγωγών την απόγνωσή τους και να πάρει τέτοια μέτρα που θα στηρίξουν την αγροτική οικονομία, η οποία, όπως όλοι, γνωρίζουμε, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της εθνικής οικονομίας.

Και πέρυσι δυστυχώς την ίδια τύχη είχαν τα λαχανικά. Και φέτος ακόμα χειρότερα και δυστυχώς ο χειμώνας είναι μπροστά μας και τα προβλήματα θα αυξάνονται, θα μεγαλώνουν, θα επιδεινώνονται.

Εγώ και οι συνεργάτες μου αναλαμβάνουμε δράση για να στηριχθούν οικονομικά οι παραγωγοί κηπευτικών. Είμαστε σε διαρκή μάχη κόντρα στον πόλεμο που λέγεται κορονοϊός, ο οποίος εξάντλησε τα αγροτικά νοικοκυριά, εξάντλησε τα νοικοκυριά όλης της πατρίδας μας και όλης της υφηλίου από ότι φαίνεται και εδώ πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη η φροντίδα της κυβέρνησης αλλά και η σωστή διαπίστωση των προβλημάτων.Βεβαίως ήμουν μπροστά στην αποζημίωση για τα καρπούζια μαζί με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και με όλη τη δημοτική αρχή αλλά και μαζί με όλους τους πονεμένους αγρότες που τραβάνε αυτά που τραβάνε, και σήμερα και αύριο και χθες αλλά και στο διηνεκές θα είμαστε δίπλα στους αγρότες γιατί χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ούτε ζωή, ούτε τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει δέσμη μέτρων για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και για να μπορέσουν του χρόνου να είναι στα χωράφια τους οι αγρότες Διαφορετικά θα μείνουν όλα τα χωράφια χέρσα με ότι αυτό συνεπάγεται για μια χώρα η οποία δεν έχει βιομηχανία αλλά η βαριά της βιομηχανία είναι ο πρωτογενής τομέας και το τουριστικό προϊόν, η τύχη του οποίου δεν θα είναι καλύτερη από εκείνου της αγροτιάς»
«Τελειωτικό χτύπημα»

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργιόπουλος Γιώργος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτές τις μέρες ήρθε το τελειωτικό κτύπημα για τους αγρότες.

Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες στρέμματα κηπευτικών φρεζάρονται και δεν πωλούνται. Μιλάμε για τόνους μαρουλιών, κολοκυθιών, λάχανων, κουνουπιδιών, μπρόκολων, που μένουν αδιάθετα λόγω κορονοϊού και οι αγρότες παραγωγοί αναγκάζονται να τα φρεζάρουν. Είναι ευπαθή προϊόντα, δεν μπαίνουν σε ψυγεία κι έτσι αφού δεν πωλούνται τα φρεζάρουμε. Και δεν πωλούνται γιατί η εστίαση είναι κλειστή. Φυσικά αυτό σημαίνει την απόλυτη καταστροφή του παραγωγού που ήδη έχει πληρώσει την καλλιέργεια αλλά δεν την πουλάει. Το πρόβλημα θα φανεί σε περίπου ένα χρόνο όταν θα έχουν τελειώσει οι πιστώσεις. Έπρεπε τα προϊόντα να είχαν αρχίσει να πωλούνται.Όμως παραμένουν στο χωράφι και καταστρέφονται. Ζητάμε από την Πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημά μας και να δώσει λύση»
«Σβήνουν από το χάρτη»

Ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κολοκατίνης δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλη αδικία στον αγροτικό τομέα. Οι αγρότες είναι καταχρεωμένοι.Ο φάκελος για τα προϊόντα που έμειναν αδιάθετα την περασμένη άνοιξη παραμένει σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης. Δεν πήραν αποζημίωση εκτός από τα καρπούζια. Ο αγρότης πρέπει από την Πολιτεία να τύχει βοήθειας για να μπορέσει να ξαναμπεί στο χωράφι και να καλλιεργήσει. Αν δεν υπάρχει ουσιαστική βοήθεια θα σβήσουν από το χάρτη οι αγρότες που ασχολούνται με τα κηπευτικά. Κάναμε μια περιοδεία με τον δήμαρχο και είδαμε πολλά είδη κηπευτικών να φρεζάρονται.»
Καταχρεωμένοι και κατεστραμμένοι

Ο παραγωγός κηπευτικών προϊόντων κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος δήλωσε: «Είμαστε καταχρεωμένοι και αδυνατούμε να ανταπεξέλουμε στις υποχρεώσεις μας. Καλλιεργώ μπρόκολα και μάπες και το στρέμμα κοστίζει περίπου στα 800 με 850 ευρώ. Τα προϊόντα είναι εποχικά δεν πωλούνται οπότε θα πρέπει να φρεζαριστούν. Δεν είναι καλαμπόκι ή σιτάρι για να αποθηκευτεί.Πρέπει να πωληθούν στην ώρα τους, διαφορετικά φρέζα.»

Ο παραγωγός κηπευτικών προϊόντων κ. Κρίκος Χάρης δήλωσε: «Είμαι νέος αγρότης. Έχω καλλιεργήσει κηπευτικά αλλά δεν πωλείται τίποτα. Έχουμε κόψει επιταγές για να ξοφλήσουμε την καλλιέργεια αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω. Θα σκάσουν οι επιταγές και θα χάσουμε την περιουσία του πατέρα μας. Δεν μας έχουν δώσει τίποτα. Κάποιοι άλλοι πήραν.


Οι παραγωγοί κηπευτικών τίποτα. Τα προϊόντα θα τα φάει η φρέζα»

Ο παραγωγός Χαραλάμπους Ιωάννης δήλωσε: «Είμαστε καταχρεωμένοι. Τα προϊόντα παραμένουν στο χωράφι γιατί η εστίαση είναι κλειστή και το επόμενο βήμα είναι το φρεζάρισμα. Δηλαδή απόλυτη καταστροφή. Ζητάμε άμεσα τη στήριξη της Πολιτείας»

patrisnews.com

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]