Μια ακόμα ανάρτηση η σημερινή που σκοπό έχει να εμπλουτίσει τις γνώσεις των μελισσοκόμων γύρω από τα άριστα μελισσοκομικά φυτά. Η Ρο...
Μια ακόμα ανάρτηση η σημερινή που σκοπό έχει να εμπλουτίσει τις γνώσεις των μελισσοκόμων γύρω από τα άριστα μελισσοκομικά φυτά. Η Ροβίνια η ψευδοακακία λατινική ονομασία robinia pseudoacacia είναι φυτό που έχει εγκλιματιστεί στην Ελλάδα.
Συχνά το βρίσκουμε στα παρτέρια των δρόμων ως καλλωπιστικό φυτό. Είναι φυλλοβόλο φυτό και την άνοιξη ανθίζει με τσαμπιά από αρωματικά λουλούδια συνήθως λευκά και σπανίως ροζ ανάλογα με την ποικιλία.Ο κορμός του είναι γκρίζος με ανάγλυφες ρίγες (σαν του πεύκου, γκρίζες όμως) και το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 25 μέτρα.Αντέχει ακόμα και σε θερμοκρασίες -10 C οπότε μπορεί σχεδόν οπουδήποτε στην χώρα μας να ευδοκιμήσει.
Το μέλι από ψευδοακακίες είναι ελαφρύ, έχει λεπτό άρωμα που δεν χάνεται, ευχάριστη γεύση, ανοιχτό χρώμα, και δεν "κρυσταλώνει".Πιο σημαντικό όμως είναι ότι ένα στρέμμα ψευδοακακίες μπορεί να αποδώσει 100-120 κιλά μέλι, ενώ ένα στρέμμα θυμάρια αποδίδει λιγότερο από 10 κιλά.
Η ψευδοακακία πολλαπλασιάζεται πανεύκολα, μεγαλώνει σχετικά γρήγορα (αν προστατευθεί αρχικά από αδέσποτα κατσίκια), είναι ανθεκτική, και αυτοπολλαπλασιάζεται όταν εδραιωθεί.
Νομίζω ότι εύκολα μπορεί να κατακλύσει ένα λαγκάδι, υποκαθιστώντας τις ωραίες μεν, αλλά μελισσοκομικά άχρηστες πικροδάφνες.
Από σπόρο (που πρέπει να μαζευτεί το φθινόπωρο), μέχρι το δέντρο να κάνει λουλούδια, χρειάζονται 4-5 χρόνια και λίγη καλή τύχη.
Ίσως ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία του δέντρου αυτού είναι ότι θεωρείται αντιπυρικό.
Το πλούσιο σε υγρά και καταπράσινο φύλλωμα του δεν καίγονται εύκολα ακόμα και το καλοκαίρι και μια ζώνη με τέτοια φυτά μέσα στο δάσος δημιουργεί αντιπυρική ασπίδα.
Ανθίζει τον Μάιο και δίνει κυρίως νέκταρ και μικρότερες ποσοτητες γύρης.
Δενδρύλλια Ψευδοακακίας robinia pseudoacacia σε προσιτές τιμές μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο πιο κάτω...
Ή αν θέλετε σπόρους για οικονομικότερα κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.
Για τις ανάγκες του άρθρου συλλέχθηκαν πληροφορίες από τα site http://ophioussa.blogspot.gr/ και https://el.wikipedia.org/
MELISSOCOSMOS
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Σχόλια