Τα κοράλλια στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα που υπέστησαν για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα επεισόδιο λεύκανσης εξαιτίας της αύξησης της θε...
Τα κοράλλια στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα που υπέστησαν για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα επεισόδιο λεύκανσης εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας δεν έχουν καμιά πιθανότητα να συνέλθουν, προειδοποιούν σήμερα αυστραλοί επιστήμονες.
Ερευνητές ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι οι ύφαλοι του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος στην Αυστραλία είχαν γνωρίσει ένα πρωτοφανές επεισόδιο λεύκανσης, και αυτό για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν από τις αεροπορικές παρατηρήσεις της περιοχής αυτής, η οποία περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco από το 1981.
Το οικοσύστημα που εκτείνεται σε 2.300 χλμ. --το μεγαλύτερο στον κόσμο-- είχε ήδη υποστεί το 2016 το σοβαρότερο επεισόδιο λεύκανσης που έχει καταγραφεί ποτέ, εξαιτίας της αύξησης των θερμοκρασιών του ωκεανού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
"Κοράλλια που έχουν ασπρίσει δεν είναι κατ΄ανάγκην νεκρά. Αλλά στο κεντρικό τμήμα (του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος), αναμένουμε πολύ μεγαλύτερες απώλειες", δήλωσε ο βιολόγος Τζέιμς Κέρι του Πανεπιστημίου James Cook, ο οποίος συντόνισε τις παρατηρήσεις από αέρος.
"Χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία για την πλήρη αποκατάσταση των κοραλλιών", εξήγησε.
Δύο σοβαρά επεισόδια λεύκανσης μέσα σε διάστημα 12 μηνών προκάλεσαν ζημιές στους υφάλους το 2016, οι οποίοι δεν έχουν καμιά πιθανότητα να συνέλθουν.
Η λεύκανση των κοραλλιών είναι ένα φαινόμενο αλλοίωσης που χαρακτηρίζεται από τον αποχρωματισμό τους.
Προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων η οποία επιφέρει την απομάκρυνση των φυκιών που συμβιώνουν με τα κοράλλια και τους δίνουν το χρώμα τους και τη θρεπτική τροφή τους.
Οι ύφαλοι μπορούν να συνέλθουν αν το νερό γίνει ψυχρότερο, αλλά μπορεί να πεθάνουν αν το φαινόμενο συνεχιστεί.
Το επεισόδιο λεύκανσης που είναι σε εξέλιξη είναι το τέταρτο έπειτα από αυτά των 1998, 2002 και 2016.
Μεταξύ πέρυσι και φέτος, ύφαλοι που εκτείνονται σε 1.500 χλμ. επλήγησαν από τη λεύκανση, δήλωσε ο Τέρι Χιούτζ του Πανεπιστημίου James Cook. "Αυτό σημαίνει ότι μόνο το ένα τρίτο του νότιου τμήματος του υφάλου είναι άθικτο". "Η λεύκανση έχει σχέση με τις θερμοκρασίες ρεκόρ που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη", εξήγησε.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο άφησε το σημάδι του στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα κατά τη διάρκεια του πρώτου μεγάλου περιστατικού λεύκανσης που παρατηρήθηκε το 1998 και στη συνέχεια το 2016.
Το Φράγμα απειλείται επίσης από την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις διηθήσεις αγροτικής προέλευσης, την οικονομική ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό του αστερία acanthaster που καταστρέφει τα κοράλλια.
Το Φράγμα πιθανόν υπέστη ζημιές τον περασμένο μήνα από τον κυκλώνα Ντέμπι που πέρασε από το νότιο τμήμα του, το οποίο δεν είχε πληγεί ιδιαίτερα από τη λεύκανση. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι σφοδροί του άνεμοι και τα ρεύματα προκάλεσαν ζημιά στα κοράλλια, η οποία ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί. "Είναι φανερό ότι το Φράγμα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, η πιο επιτακτική είναι η υπερθέρμανση. Όσο οι θερμοκρασίες αυξάνονται τόσο συχνότερα είναι τα περιστατικά λεύκανσης. Η λύση είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά ο χρόνος πιέζει", δηλώνει ο Χιούτζ.
Η Αυστραλία διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε κατέβαλε τόσες πολλές προσπάθειες για την προστασία του Φράγματος, έχοντας προγραμματίσει να δαπανήσει περισσότερα από δύο δισ. δολάρια Αυστραλίας (1,4 δισ. ευρώ) σε περίοδο 10 ετών.
Το Φράγμα και τα 345.000 τετραγωνικά του χιλιόμετρα παραλίγο να ενταχθεί το 2015 στη λίστα με τα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο της Unesco.
ΑΠΕ/ΜΠΕ
nooz
Σχόλια