Την εποχή αυτή υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών και επίσης ανθοφορία σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι ψεκασμοί με εγκεκριμένα φ...
Την εποχή αυτή υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών και επίσης ανθοφορία σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι ψεκασμοί με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊοντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν προβλήματα όταν πρόκειται για εντομοκτόνα τα περισσότερα από τα οποία είναι μελισσοτοξικά. Για το λόγο αυτό απαιτείται:
Α. Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν πρέπει να αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι είναι επικίνδυνα ¨η πολύ τοξικά για τις μέλισσες. Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα.
Β. Να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα στην συσκευασία όσον αφορά τις μέλισσες.
Γ. Οι ψεκασμοί διενεργούνται αργά το απόγευμα ,όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε.
Δ. Προσοχή στα χρησιμοποιούμενα μπέκ (ακροφύσια) του ψεκαστικού μηχανήματος πρέπει να είναι ειδικού τύπου που μειώνουν το ψεκαστικό νέφος (drift reduction nozzles).
Ε. Στο πλαίσιο καλής συνεργασίας μελισσοκόμου-παραγωγού, η τοποθέτηση των μελισσοσμηνών θα πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του κτήματος.
Επίσης σύμφωνα το ν.4036/2012 παραγρ.2 του αρθρου2 καθώς και την Υ.Α 1831/39763/2015( ΦΕΚ Β΄671) τα ψεκαστικά μηχανήματα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό επιθεώρησης και να συνοδεύονται από το αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας. Επισημαίνεται ότι ο χρήστης γεωργικών φαρμάκων πρέπει να διαθέτει Πιστοποιητικό Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων σύμφωνα με τον νόμο 4036/2012 (αρθρο 19).
--Οι υπεύθυνοι επιστήμονες των καταστημάτων εμπορίας έχουν την υποχρέωση σύμφωνα με το αρθρο 35 του ν.4036/2012 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 44ν.4235/2014 να παρέχουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη χρήση Γ.Φ. Τέτοιοι κίνδυνοι είναι ,η έκθεση του χρήστη ,ο ορθός τρόπος αποθήκευσης ,ο χειρισμός και η εφαρμογή, η ασφαλής διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή, η διαχείριση των κενών συσκευασίας και οι εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου.
--Επιπλέον λόγω της ύπαρξης καλλιεργειών σε κατοικίες που βρίσκονται εντός ή εκτός οικισμών ή κοντά σε χώρους προστασίας που περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης από τον Ιούλιο του έτους 2013 πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα μείωσης της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων ή των κινδύνων σε ειδικές περιοχές όπως είναι οι περιοχές που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό ή από ευπαθείς ομάδες (σχολεία, παιδικές χαρές, νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσια πάρκα, εγκαταστάσεις αναψυχής, καθώς και κατοικίες εντός και εκτός σχεδίου). Στις περιοχές αυτές εφαρμόζονται κατά προτεραιότητα βιολογικά σκευάσματα και γεωργικά φάρμακα χαμηλού κινδύνου. Οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ ζώνης ψεκασμού Γ.Φ. και περιοχής ορίζονται σύμφωνα με τη ΚΥΑ 8197/90920/22.7.13(ΦΕΚ Β΄1883) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
--Τέλος οι καλλιεργητές που πρόκειται να ψεκάσουν πρέπει να ενημερώνουν τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους διερχόμενους από την περιοχή , οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν στο μετακινούμενο νέφος του διαλύματος του Γ. Φ, με έντυπο ενημέρωσης το οποίο αναρτούν κοντά στη καλλιέργεια ,για την πρόθεση τους αυτή.
----Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του Γ.Φ. ή παρακωλύεται ο έλεγχος από εξουσιοδοτημένες αρχές προβλέπονται στους παραβάτες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις .
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Α.ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον
κλικ ΕΔΩ
Σχόλια