Του Καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή ,Αναπληρωτή Προέδρου και Προέδρου του ΕΛΚΕ ΤΕΙ Αθήνας SOS:Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2017-18,...
Του Καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή ,Αναπληρωτή Προέδρου και Προέδρου του ΕΛΚΕ ΤΕΙ Αθήνας
SOS:Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2017-18, τα κεντρικά AEI Τεχνολογικού Τομέα (ΤΕΙ), όπως και πολλά Πανεπιστήμια, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Aναμένεται σοβαρή ακυβερνησία στην εκπαιδευτική, ερευνητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα των Ιδρυμάτων τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα 2017 και σοβαρή βλάβη του δημόσιου συμφέροντος.
Άμεσοι λόγοι:
Η ελλειμματική διοίκησή τους
Σε πολλά ΑΕΙ λήγει η θητεία των Διοικήσεων τους τον Αύγουστο 2017 ενώ δεν έχει γίνει η διαδικασία εκλογών των νέων Διοικήσεων, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, αφού επιζητά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, που δεν τις έχει υλοποιήσει.
Αντί να καταφύγει ο Υπουργός Παιδείας σε παράταση για 2-3 μήνες της θητείας των υφιστάμενων Διοικήσεων, με αναλογική εφαρμογή των προβλεπόμενων για τα συλλογικά όργανα του δημοσίου (κώδικας διοικητικής διαδικασίας κλπ.), εξαγγέλλει προσφυγή στο διορισμό από 1ης Σεπτεμβρίου 2017 των αρχαιότερων καθηγητών σε κάθε ΑΕΙ για 2-3 μήνες, ως Προέδρων, για την ανάδειξη των νέων Διοικήσεων.
Δεδομένου ότι οι εν λόγω Πρόεδροι, πέραν των εκλογών – που δεν θα τις κάνουν οι ίδιοι, αλλά ανεξάρτητες εφορευτικές επιτροπές - θα έχουν και την ευθύνη του συνόλου λειτουργίας του Ιδρύματος και είναι άγνωστη η πείρα διοίκησής τους, ενώ ξεκινά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, αναμένεται σοβαρή ακυβερνησία στην εκπαιδευτική, ερευνητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα των Ιδρυμάτων τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα 2017 και σοβαρή βλάβη του δημόσιου συμφέροντος.
και
Η καταλυτική έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και διαθέσιμων χρηματικών πόρων κάλυψης του μισθολογικού κόστους για αυξημένο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η έλλειψη σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΠ) ξεκινά από την αρχή της κρίσης, αφού από το 2008 υπάρχει σημαντική υποστελέχωση των ΤΕΙ σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΠ). Αυτή επιτείνεται, στη συνέχεια, από τις αθρόες αποχωρήσεις μελών ΕΠ λόγω συνταξιοδότησης ή και αναζήτησης καλύτερης επιστημονικής τύχης σ΄άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια και την μη αναπλήρωση τους με ικανό αριθμό νέου προσωπικού, όπως και με την επικείμενη αφυπηρέτηση λόγω ηλικίας τον Αύγουστο 2017 δεκάδων μελών ΕΠ.
Επιπρόσθετα, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών, τόσο μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και μέσω πρόσθετων επιλογών του Υπουργείου Παιδείας (μεταγραφές κ.λπ.) που τελικά αυξάνουν, κατ΄έτος, των αριθμό των φοιτητών κατά Τμήμα σε 20-25% επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, καθιστούν αναγκαία την υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με προσφυγή σε αυξημένο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Μέχρι τώρα, το μισθολογικό κόστος για το λόγω προσωπικό επιβάρυνε κυρίως το αποθεματικό των Ιδρυμάτων και τα διαθέσιμα των ΕΛΚΕ.
Πλέον το αποθεματικό είναι ισχνότατο έως μηδενικό για την πλειονότητα των Ιδρυμάτων, ενώ τα ανεπαρκή διαθέσιμα των ΕΛΚΕ θα μηδενισθούν κυρίως μετά την κατάργηση των διδάκτρων που θα επέλθει από την εφαρμογή του επικείμενου νόμου στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Είναι γνωστό, ότι ποσοστό των διδάκτρων αυτών χρηματοδοτεί το μισθολογικό κόστος για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό των προπτυχιακών σπουδών. Επιπλέον, θα καταρρεύσει το οικοσύστημα των μεταπτυχιακών σπουδών της χώρας.
Στο ΤΕΙ Αθήνας, το μισθολογικό κόστος για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό ανέρχεται περίπου στα 3.500.000 ευρώ ετησίως, προέρχεται από το αποθεματικό του, όπου πλέον μηδενίζεται, ενώ το Υπουργείο Παιδείας το επιχορηγεί με μόνο 60.000 ευρώ.
Ακόμη, η εκπαιδευτική διαδικασία θα επιβαρυνθεί και θα υποβαθμισθεί από την έλλειψη κατάλληλων κτιριακών υποδομών (αμφιθέατρα, εργαστήρια, εξοπλισμός κλπ.) υποδοχής μεγάλου αριθμού φοιτητών.
Για όλα τα παραπάνω, δεν φαίνεται – 4 μήνες πριν – καμία σχετική χρηματοδοτική προετοιμασία του Υπουργείου Παιδείας. Επισημαίνεται ότι από την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει τα ΑΕΙ να ξεκινήσουν τις προκηρύξεις για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς… Με ποιες πιστώσεις;
esos.gr
Σχόλια