Σε αγροτικές εργασίες, σε εργοστάσια και σε χώρους εστίασης αναζητούν κυρίως απασχόληση πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και διαμέν...
Σε αγροτικές εργασίες, σε εργοστάσια και σε χώρους εστίασης αναζητούν κυρίως απασχόληση πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.
«Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δεν εμπίπτουν στο καθεστώς για οικογενειακή επανένωση ή μετεγκατάσταση, έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής τους» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εργασιακή σύμβουλος της οργάνωσης Solidarity Now, Μαίρη Ασβεστά, με αφορμή τη συμμετοχή της σε εκδήλωση με θέμα «Μεταναστευτική Πολιτική και Κοινωνική Ένταξη των Νέων και των Προσφύγων», που διοργανώνεται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό BUSINESS MENTALITY και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).
Σύμφωνα με την κ. Ασβεστά, στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center), που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη, έχουν προσέλθει αναζητώντας πληροφορίες και συμβουλευτική για εξεύρεση εργασίας περίπου 300 πρόσφυγες, από 20-22 εθνικότητες, διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου και ηλικιών, άνδρες στην πλειονότητά τους.
«Οι περισσότεροι μένουν σε camps και αναζητούν εργασία είτε στο αντικείμενο σπουδών τους -όσοι έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση- είτε ως χειρώνακτες. Εμείς κάνουμε ατομικές συναντήσεις και διάγνωση των αναγκών τους, συντάσσουμε το βιογραφικό τους και στη συνέχεια τους καθοδηγούμε στην εύρεση εργασίας με πληροφορίες για διάφορες θέσεις» αναφέρει η κ. Ασβεστά.
Ωστόσο, τα προβλήματα που συναντούν οι πρόσφυγες στην αναζήτηση εργασίας είναι πολλά, όπως η γλώσσα (δεν γνωρίζουν ελληνικά) και η μη αναγνώριση των σπουδών τους.
«Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν μπορούν να βγάλουν κάρτα ανεργίας, γιατί τους ζητείται να έχουν στο όνομά τους έναν λογαριασμό κοινής ωφέλειας από τον χώρο, όπου διαμένουν. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό, αφού ακόμα κι αν μένουν σε διαμερίσματα που ενοικιάζονται από οργανώσεις, οι λογαριασμοί εκδίδονται στο όνομα της εκάστοτε οργάνωσης» διευκρινίζει η κ. Ασβεστά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια