Αντιδράσεις σε Βουλγαρία-Τσεχία μετά την πώληση της CEZ

Την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί από το σκάνδαλο που αφορά την πώληση της CEZ Bulgaria στην Inercom, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγα...


Την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί από το σκάνδαλο που αφορά την πώληση της CEZ Bulgaria στην Inercom, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, λέγοντας ότι η πώληση αποσκοπούσε στην ανατροπή της κυβέρνησής του, ενόσω βρισκόταν στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, στις 22 Φεβρουαρίου, ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Τσεχίας CEZ ανακοίνωσε επίσημα την πώληση των βουλγαρικών περιουσιακών στοιχείων σε μια μικρή βουλγαρική εταιρεία με την επωνυμία Inercom Bulgaria.

Η τιμή εξαγοράς ανήλθε σε 320 εκατ. ευρώ έναντι του οποίου ο αγοραστής θα αποκτήσει μια επιχείρηση με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 1 δις ευρώ.

Bulgarian prime minister quits following mass protests over electricity bills

Η CEZ κατέχει το μονοπώλιο του δυτικού τμήματος της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένης της Σόφιας. Η τσεχική εταιρεία Energo-Pro ελέγχει τη βορειοδυτική πλευρά της χώρας και η EVN της Αυστρίας τη νοτιοδυτική.

Οι Βούλγαροι καταναλωτές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν συμφωνίες σύμπραξης μεταξύ των τριών εταιρειών, οι οποίες χρεώνουν παρόμοιες τιμές σε μια αγορά, όπου δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Ταυτόχρονα, ο εθνικός ρυθμιστής ενέργειας, ο οποίος εποπτεύει τον τομέα, απολαμβάνει πολύ λίγη εμπιστοσύνη από το κοινό.

Ωστόσο, το σκάνδαλο δημιουργεί εξίσου πολιτικό πρόβλημα για τον Τσέχο πρωθυπουργό, Αντρέι Μπάμπις. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Τσεχία, ο κ. Μπάμπις «σοκαρίστηκε» από τις αποκαλύψεις σχετικά με τη συμφωνία και ζήτησε εξηγήσεις από την CEZ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπορίσοφ τόνισε: «Αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν παραιτήσεις και δεσμεύομαι ότι θα εκθέσω τους συγκεκριμένους ανθρώπους».


Την ίδια μέρα υπέβαλε την παραίτησή της η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzka Petkova. Εξήγησε ότι δεν είχε καμία σχέση με την αγορά των περιουσιακών στοιχείων της CEZ, αλλά διατηρούσε μακρόχρονες φιλικές σχέσεις με τον CEO της εταιρείας, Ginka Varbakova. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω εικασίες για αυτή τη σχέση.

Επιπλέον, ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε ότι είχε λάβει εμπιστευτικά έγγραφα σχετικά με τη συμφωνία από τον πρωθυπουργό Μπάμπις που αποκάλυπταν την εμπλοκή ρωσικών-γεωργιανών υπεράκτιων εταιρειών, καθώς και ρωσικών και βουλγαρικών τραπεζών. Στη συνέχεια, κάλεσε την κεντρική τράπεζα και τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας να εξετάσουν τη συμφωνία.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησε τη διακοπή της πώλησης και παρότρυνε την κυβέρνηση να οργανώσει μια νέα διαδικασία υποβολής προσφορών.

Τέλος, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει νομικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στο κράτος να έχει λόγο σε παρόμοιες συμφωνίες.
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια