Μείωση στην παραγωγή σιταριού και μικρή αύξηση στο καλαμπόκι για το 2019, βλέπει ο IGC

Μείωση στη συνολική έκταση που καταλαμβάνει το σιτάρι προβλέπει το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) για την καλλιεργητική σεζόν που θα ξε...


Μείωση στη συνολική έκταση που καταλαμβάνει το σιτάρι προβλέπει το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) για την καλλιεργητική σεζόν που θα ξεκινήσει του χρόνου (2018/2019) σε σχέση με τη φετινή σεζόν (2017/2018). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη προβλεπόμενη μείωση της μέσης απόδοσης των καλλιεργειών αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της συγκομιδής σιτηρών το 2019 σε σχέση με το 2018.

Έτσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του IGC για του χρόνου, η επόμενη σεζόν προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει – το φθινόπωρο του 2018- με αποθέματα χαμηλότερα από ότι τη φετινή, γεγονός που έχει να συμβεί εδώ και έξι χρόνια. Ωστόσο, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί, ανεβάζοντας στο ζενίθ τη διακίνηση σιταριού παγκοσμίως. Προβλέπεται άνοδος των εξαγωγών σε Ινδία και Ιράν.

Κριθάρι

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του IGC για την επόμενη σεζόν (2018/2019), οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να εισάγει λιγότερες ποσότητες κριθαριού, αλλά χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κίνα, θα αυξήσουν τις εισαγωγές τους.

Καλαμπόκι

Ελαφριά άνοδος προβλέπεται για τις εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν με καλαμπόκι την επόμενη σεζόν. Αύξηση στις στρεμματικές αποδόσεις αναμένεται για τη Νότια Αμερική σε σχέση με πέρσι, περιοχή στην οποία η παραγωγή αυξάνεται χρόνο με το χρόνο τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση στην παραγωγή της Νότιας Αμερικής αναμένεται να αντισταθμίσει μια πιθανή μείωση στην παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ. Η άνοδος στην παραγωγή δεν αναμένεται να αυξήσει τα αποθέματα καλαμποκιού: η άνοδος στην κατανάλωση θα οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Σόγια

Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2019 κατά 2% σε σχέση με το 2018 λόγω αύξησης κατά κύριο λόγο στην παραγωγή των ΗΠΑ και της Βραζιλίας. Για μια ακόμη χρονιά η Κίνα θα είναι ο βασικότερος εισαγωγέας του προϊόντος.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 

Σχόλια