Δημόσια συζήτηση για την προστασία και ανάδειξη του Υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη στα Ψαχνά

Την Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018 στις 7.30 το απόγευμα στο Γυμνάσιο Ψαχνών (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου 3) η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του ...


Την Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018 στις 7.30 το απόγευμα στο Γυμνάσιο Ψαχνών (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου 3) η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του Υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη διοργανώνει δημόσια συζήτηση με θέμα «Προστασία και ανάδειξη του Κολοβρέχτη».

Ομιλητές θα είναι οι: -Χρήστος Μαντζάνας, προϊστοριολόγος, αναπληρωτής Έφορος Αρχαιοτήτων στην αρχαία Ολυμπία -Λευτέρης Σταύρακας, ορνιθολόγος-Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία -Αποστόλης Σέληνας, ομάδα πολιτών για τη διάσωση του
υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη

Στην εκδήλωση θα προβληθεί οπτικό υλικό για την οικολογική και κοινωνική αξία του Κολοβρέχτη, ενώ θα κατατεθούν προτάσεις για την προστασία και ανάδειξη του Υγροβιότοπου.

Μετά τις δημόσιες συζητήσεις για την προστασία του υγροβιότοπου στην Χαλκίδα (7/4/2017) και τη Νέα Αρτάκη (7/6/2017), καλούμε τους πολίτες των Ψαχνών, του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων και ευρύτερα της περιοχής να συμμετέχουν στη συζήτηση ώστε να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο προστατευόμενος από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία Υγροβιότοπος καθώς και την οικολογική, κοινωνική και ιστορική του σημασία.

Ο Κολοβρέχτης είναι πολύτιμος για τη φύση, την κοινωνία, την μνήμη – είναι σημαντικός για την προστασία του νερού, του εδάφους, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας από τη ρύπανση, είναι σημαντικός για την ορνιθοπανίδα που φιλοξενείται εκεί – στην ευρύτερη περιοχή έχουνε καταγραφεί τουλάχιστον 193 είδη πουλιών.

Πολλά από αυτά τα είδη που φιλοξενεί ο βάλτος απειλούνται με εξαφάνιση είτε από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο είτε παγκοσμίως.

Συνολικά έχουν παρατηρηθεί 56 είδη απειλούμενα με εξαφάνιση σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως(ερωδιοί, χαλκόκοτες, γλαρόνια, πρασινοκέφαλες πάπιες, γερακίνες, ασημόγλαροι και καστανοκέφαλοι γλάροι, καλημάνες κ.α).

Ο Κολοβρέχτης από πεδίο λεηλασίας, καταπατήσεων και ανεξέλεγκτης ρύπανσης μπορεί, μέσα από ένα δημόσιο πρόγραμμα διαχείρισης, να εξελιχτεί σε έναν τόπο που θα συνδυάζεται με ήπιες δραστηριότητες που δεν θα καταστρέφουν την φύση, όπως οι οικολογικές καλλιέργειες (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία), η παρατήρηση χλωρίδας και πανίδας, δραστηριότητες οικοτουρισμού όπως η αναψυχή, η πεζοπορία, η ποδηλασία, οι επισκέψεις σχολείων, οι ιστορικοί περίπατοι – στον Κολοβρέχτη βρίσκεται η προϊστορική τοποθεσία «Βάρκα» και δίπλα του το παλαιολιθικό «Βολέρι».

Είναι στιγμές ευθύνης και ενεργοποίησης για όλους μας. Πολίτες, φορείς, θεσμούς. Για την προστασία, ανάδειξη, δημοκρατική και οικολογική διαχείριση των ευαίσθητων περιοχών, του νερού, του εδάφους, του αέρα, των κοινών φυσικών και κοινωνικών αγαθών.

Η προστασία και ανάδειξη του Κολοβρέχτη θέλει την άμεση συμμετοχή και δράση μας, πριν είναι αργά!

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ
μπλογκ: kolobrextis.blogspot.gr, e-mail: kolobrextissos@gmail.com
 
notios-evoikos.blogspot.gr

Σχόλια