Η Ροδόπη αγαπάει τα τριαντάφυλλα και επενδύει…

Από το 2012 μετράει χρόνο λειτουργίας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ), με διακριτό τίτλο Τριαντάφυλλα...


Από το 2012 μετράει χρόνο λειτουργίας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ), με διακριτό τίτλο Τριαντάφυλλα Ροδόπης.

Τα μέλη του συνεταιρισμού είναι 28, με άλλους τόσους που συνεργάζονται δορυφορικά. Η έκταση που καλλιεργούν φτάνει τα 200 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται στην Χλόη, στην Άνω Βυρσίνη, στην Μυρτίσκη και την Κύμη της ορεινής Ροδόπης.

«Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος που διανύσαμε. Ειδικά στην αρχή πολλοί μας θεωρούσαν γραφικούς. Τώρα βέβαια θέλουν να συνεργασθούν μαζί μας», τόνισε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Χασάν Μπεκήρ Ουστά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου πωλείται στα 10.000 ευρώ το κιλό. Αυτή η ποσότητα του αιθέριου ελαίου, προκύπτει από 3,5 τόνους νωπά τριαντάφυλλα και το εισόδημα που βγαίνει είναι 1.000 ευρώ το στρέμμα.

«Βέβαια τα 10.000 ευρώ δεν πάνε κατευθείαν στην τσέπη του Αγρότη, καθώς η συλλογή των τριαντάφυλλων γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια, η συγκεκριμένη δουλειά απαιτεί χειρωνακτική εργασία, καλό πότισμα και φροντίδες καλλιεργητικές. Η απόσταξη του ελαίου γίνεται στην Βουλγαρία. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι κάθε χρόνο φυτά, φάρμακα και λιπάσματα», υπογράμμισε ο κ. Μπεκήρ Ουστά.

Ο Συνεταιρισμός ήδη έχει διευρύνει την γκάμα των ΑΦΦ με την καλλιέργεια Λεβάντας, που ήδη υπάρχουν στρέμματα στην πεδινή Ροδόπη, αλλά και του Ελίχρυσου.

Ο κ. Μπεκήρ κάλεσε τους Αγρότες να στραφούν στις καλλιέργειες ΑΦΦ, καθώς τώρα με τα Σχέδια Βελτίωσης, που πήραν παράταση μέχρι τον Μάϊο, θα μπορούσαν να ενισχύσουν στο κομμάτι των αποθηκευτικών χώρων, μια και η επιδότηση αγγίζει το 70%.

Στους στόχους του συνεταιρισμού είναι η λειτουργία Αποστακτηρίου στην Χλόη, μέσα από την χρηματοδότηση του προγράμματος Λίντερ, το οποίο αναμένεται μέσα στο Μάρτη.

«Ήδη ο συνεταιρισμός έχει καταθέσει τον φάκελο στην Πολεοδομία και αναμένουμε την έγκρισή του. Πιστεύω πως το 2019 ο Συνεταιρισμός μας θα διαθέτει το δικό του Αποστακτήριο στην Χλόη, εκεί που πρωτοξεκινήσαμε», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μπεκήρ Ουστά.

ΥΓ: Το όνομα του νομού Ροδόπης προέκυψε από τα πολλά Ρόδα που είχε η περιοχή παλιά, που δυστυχώς ξεριζώθηκαν στην πλευρά της Ελλάδας, όχι όμως στην οροσειρά της Ροδόπης από την πλευρά της Βουλγαρίας.

Πηγή : «ΕΡΤ Κομοτηνής» - ΒΜ
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια