Μαθήματα παρασκευής χειροποίητου πούρου στην Κούβα...

Στο Φεστιβάλ Πούρου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Κούβα ο Μιγκέλ Μπαρθάγα δείχνει βήμα-βήμα στους επισκέπτες πώς να φτιάξουν τυλ...


Στο Φεστιβάλ Πούρου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Κούβα ο Μιγκέλ Μπαρθάγα δείχνει βήμα-βήμα στους επισκέπτες πώς να φτιάξουν τυλίγοντας με τα χέρια τους ένα «figurado», μία ποικιλία πούρου με στρογγυλεμένες άκρες. Ο Μπαρθάγα έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο και θεωρείται αυθεντία στην κατασκευή των ακριβών και δυσεύρετων αυτών πούρων.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει διδάξει εκατοντάδες ανθρώπους από όλον τον κόσμο τη δύσκολη, για πολλούς, τέχνη.

«Θέλω να δείξω πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα πούρο... Πρόκειται για ένα έργο τέχνης και πραγματικά πρέπει να κάποιος να είναι καλλιτέχνης για να φτιάξει ένα από αυτά», δηλώνει. Κάθε χρόνο στη διάρκεια του ετήσιου Φεστιβάλ Πούρου τα «μαθήματα διδασκαλίας» προσελκύει πολύ κόσμο και είναι πάντα γεμάτη καθώς, όπως λέει ο Μιγκέλ, η εμπειρία αυτή είναι πολύ διασκεδαστική. Παραδέχεται όμως ότι χρειάζονται πολλά μαθήματα πριν κάποιος μπορέσει να φτιάξει ένα μεγάλο πούρο.

Εξηγεί ότι για να φθάσουν στα χέρια μας καλά φύλλα για την παρασκευή ενός πούρου πρέπει να λάβουμε υπόψη την προσπάθεια του αγρότη, τη βιομηχανία επιλογής και τη ξήρανση, τους εργάτες στα εργοστάσια που τα ξεδιαλέγουν για την κατασκευή διαφόρων τύπων πούρων και άλλων εμπορικών σημάτων. Οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν κάθε λεπτό της διδασκαλίας, κάνοντας λάθη και διορθώνοντάς τα, σε μία προσπάθεια να νοιώσουν την πραγματική ουσία της συναρπαστικής αυτής τέχνης.

«Είμαι λάτρης του πούρου και χαίρομαι πραγματικά που μπορώ να συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία», λέει ο Γουέι Γιανγκ από την Κίνα, ο οποίος επισκέπτεται δεύτερη φορά το Φεστιβάλ. Ελπίζει επιστρέφοντας στην πατρίδα του να μοιρασθεί την εμπειρία του με άλλους λάτρεις των κουβανέζικων πούρων. Ο Ιτάι Βοντόβοζ από το Ισραήλ, είναι ένας από τους 2.000 επισκέπτες του φεστιβάλ. Δηλώνει ενθουσιασμένος από τη θαυμάσια, όπως την περιγράφει, εμπειρία να μαθαίνεις να τυλίγεις ένα πούρο.

Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο, το φεστιβάλ προσελκύει όλο και περισσότερες γυναίκες. Φέτος ειδικά οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν εκπρόσωποι του «ασθενούς» φύλου.«Νομίζω ότι είναι μια πολύ διασκεδαστική και διδακτική εμπειρία. Μαθαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να φτιάξουμε ένα πούρο εξ ολοκλήρου στο χέρι. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα τέλειο, εμείς όπως περνάμε υπέροχα», λέει η Αϊρίμ Μάρκες, λάτρης των κουβανέζικων πούρων.

Το φεστιβάλ το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή, περιλαμβάνει επίσης εκδρομές σε φυτείες καπνού στη δυτική επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο, όπου καλλιεργούνται τα καλύτερα φύλλα καπνού στον κόσμο, καθώς και blind διαγωνισμούς δοκιμής καπνού.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης δημοπρασία παλαιών υγραντήρων -συσκευές που διατηρούν το άρωμα του πούρου- για την άντληση χρημάτων τα οποία θα διατεθούν στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κούβας. 
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια