Ερώτηση της βουλευτή Ευαγ. Βαγιωνάκη σχετικά με τα μέτρα βελτίωσης του προγράμματος δακοκτονίας

Επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγ. Βαγιωνάκη σχετικά με τα μέτρα βελτίωσης του προγράμματος δακοκτονίας στην Π.Ε. Χανίων Προ...


Επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγ. Βαγιωνάκη σχετικά με τα μέτρα βελτίωσης του προγράμματος δακοκτονίας στην Π.Ε. Χανίων

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
ΘΕΜΑ: "Μέτρα βελτίωσης του προγράμματος δακοκτονίας στην Π.Ε. Χανίων"

Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην απασχόληση και στην οικονομική ζωή του τόπου. Το κρητικό ελαιόλαδο διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του και η προστασία του συνιστά ζήτημα υψηλής προτεραιότητας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι εξαιρετικά σημαντικά τα εφαρμοζόμενα προγράμματα δακοκτονίας, τα οποία όμως, τείνουν να απαξιωθούν λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού και των καθυστερήσεων στην έναρξη των δολωματικών ψεκασμών.

Η αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών να προχωρήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά στην δακοκτονία, εξωθεί πολλούς παραγωγούς στην ανεξέλεγκτη εφαρμογή ατομικών καλύψεων με διαβροχή των δέντρων με εντομοκτόνα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία των καταναλωτών, με απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του κρητικού ελαιολάδου. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της φετινής ελαιοπαραγωγής, στην Π.Ε. Χανίων παρατηρήθηκε μεγαλύτερη δακοπροσβολή σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που αναπόφευκτα αποτυπώνεται και στον βαθμό οξύτητας του ελαιολάδου. Σημαντικός παράγοντας αύξησης των δακοπροσβολών αποτελεί το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών του Φθινοπώρου και του Δεκεμβρίου, συχνό κατά τα τελευταία έτη στην περιοχή.

Όπως συνάγεται από τις εκθέσεις των αρμοδίων γεωπόνων καθώς και άλλων επιστημονικών φορέων της περιοχής, τα μέτρα που προτείνονται να ληφθούν άμεσα για την βελτίωση του προγράμματος δακοκτονίας είναι μεταξύ άλλων: α) Αύξηση των προβλεπόμενων δολωματικών ψεκασμών σε έξι (6) τουλάχιστον, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ, β) Έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού (τομεαρχών - γεωπόνων) και αύξηση του αριθμού τους, ούτως ώστε να μπορούν να εποπτεύουν επαρκώς τους τομείς ευθύνης τους. Οι τομεάρχες θα πρέπει να βρίσκονται στον τομέα τους αρχές Ιουνίου, ως εκ τούτου η απόφαση κατανομής τους πρέπει να αποσταλεί ως τα τέλη Μαρτίου, γ) Έγκαιρη προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων-υλικών δακοκτονίας, δ) Αύξηση πιστώσεων του προγράμματος για τα Χανιά, στα 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον (μη συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων προμήθειας φυτοπροστατευτικών προϊόντων), δεδομένου του αριθμού των ελαιοδέντρων, αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος δακοκτονίας στην Π.Ε. Χανίων προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίοι δολωματικοί ψεκασμοί.

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διενεργηθεί εγκαίρως η πρόσληψη του εποχικού προσωπικού (τομεαρχών - γεωπόνων) καθώς και η αύξηση του αριθμού τους και τέλος ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βαγιωνάκη Ευαγγελία
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια