Προς διαβούλευση νομοσχέδιο για τη συλλογή & εμπορία άγριων μανιταριών

Ολοκληρώθηκε η «10η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού» στη Λαμπριάδειο σχολή στα Άνω Πεδινά, με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπεί...


Ολοκληρώθηκε η «10η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού» στη Λαμπριάδειο σχολή στα Άνω Πεδινά, με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου και το Δήμο Ζαγορίου, το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου.

Τα βασικά θέματα της εκδήλωσης ήταν κάπως διαφορετικά φέτος.

Πρώτον, ήταν το νομικό πλαίσιο για τα μανιτάρια, το οποίο παρουσίασε ο Ρήγας Τσιακίρης, σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος μετέφερε και χαιρετισμό του κ. Τσιρώνη, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.

Ο κ. Τσιακίρης περιέγραψε τις προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2015 από τα Γρεβενά. Ήδη, υπάρχει το πρώτο κείμενο του νομοσχεδίου και το επόμενο βήμα θα είναι η δημόσια διαβούλευση.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 είδη μανιταριών και συνεχώς ο αριθμός αυξάνεται.

Στο πόρισμα, στο οποίο θα βασιστεί ο νόμος, προβλέπεται η βάση δεδομένων, η σύσταση εθνικού φορέα διαχείρισης και πιστοποίησης μανιταριών. Τα δημοφιλέστερα είδη μανιταριών που συλλέγονται είναι 96 και από αυτά τα 40 προορίζονται και για εμπορική αξιοποίηση. Θα υπάρχουν προβλέψεις για συλλογή και διάθεση μανιταριών ερασιτεχνικού ή εμπορικού σκοπού.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου ευχήθηκε «να μην καταλήξει σε ένα κυνηγητό των ανθρώπων που ασχολούνται με την συλλογή μανιταριών, αλλά πραγματικά σε μια οργανωμένη και νομικά δραστηριότητα, προς όφελος και των ανθρώπων οι οποίοι συλλέγουν μανιτάρια για δική τους χρήση, αλλά και για όσους μπορούν να τα εμπορευτούν».

Το άλλο θέμα ήταν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες. Ο Σωτήρης Αργύρης, δημοσιογράφος και μέλος του συλλόγου μανιταρόφιλων, μίλησε με θέμα «Μανιτάρια και Υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο». Έφερε μερικά αρνητικά παραδείγματα για την επίπτωση των ερευνών και πιθανών εξορύξεων και επισήμανε ότι τα μανιτάρια θα υποβαθμιστούν ποιοτικά και «θα μείνουν στα αζήτητα». Υποστήριξε επίσης ότι «δεν υπάρχει κανένα δημόσιο συμφέρον από τους υδρογονάνθρακες» και κατηγόρησε τους κυβερνώντες για «υποκρισία».

Τέλος, ο Άγγελος Παπαδημητρίου έδωσε μερικές σημαντικές πληροφορίες για τα δηλητηριώδη μανιτάρια, προς αποφυγή συλλογής τους.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι η είναι στενή η συνεργασία του Δήμου με το σύλλογο «Θέλουμε ο κόσμος της περιοχής, όπως από παλιά είχε το μανιτάρι σαν βασικό είδος διατροφής, που το γνώριζαν καλά και στη συλλογή του και στο μαγείρεμα, αυτό να περάσει στους νεώτερους, κάτι που όντως γίνεται σε ένα βαθμό και πολύ καλά κάνετε και ενημερώνετε τον κόσμο και, επίσης, αυτό να περάσει και στα τουριστικά καταλύματα της περιοχής μας».

Γιώργος Τσαντίκος
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια