Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών είναι σημαντικό να στρέψουμε τη συζήτηση στην υπεραλίευση που υπονομεύει την υγεία των ωκεανών μας. Πέν...
Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών είναι σημαντικό να στρέψουμε τη συζήτηση στην υπεραλίευση που υπονομεύει την υγεία των ωκεανών μας. Πέντε χρόνια μετά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ δεν έχει αλλάξει τίποτα και τα απορρίμματα στη θάλασσα παραμένουν, γράφει η διευθύντρια της ΜΚΟ Our Fish, Rebecca Hubbard.
«Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ, μετά από ευρεία δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών, της βιομηχανίας και των πολιτικών και υποστηριζόμενη ενεργά από σχεδόν 900.000 πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποσκοπούσε στη λήξη δεκαετιών υπεραλίευσης και ρίψης ψαριών στη θάλασσα, γεγονός που υπονομεύει σαφώς την υγεία των ωκεανών και των παράκτιων κοινοτήτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προσφάτως, Ευρωπαίοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% όλων των εμπορικών και μη εμπορικών ιχθύων της ΕΕ υπεραλιεύονται και η ανάκαμψη των αποθεμάτων σε υγιή επίπεδα επιβραδύνεται. Στη Μεσόγειο, η κατάσταση παραμένει έντονη, καθώς υπεραλιεύεται πάνω από το 90% των αποθεμάτων.
«Η εφαρμογή της υποχρεωτικής εκφόρτωσης στην ΕΕ θα σημάνει ότι μακροπρόθεσμα θα κολυμπούν περισσότερα ψάρια στη θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό, οι αλιείς ενθαρρύνονται να αλιεύουν πιο βιώσιμα και επιλεκτικά», κατέληξε η κ. Hubbard.
euractiv.gr
Σχόλια