Άμεση συνάρτηση με την αειφορία και την βιώσιμη γεωργία έχει μία πρωτοποριακή σε διεθνές επίπεδο εφαρμογή, η οποία σχεδιάστηκε από ελλην...
Άμεση συνάρτηση με την αειφορία και την βιώσιμη γεωργία έχει μία πρωτοποριακή σε διεθνές επίπεδο εφαρμογή, η οποία σχεδιάστηκε από ελληνική εταιρεία με έδρα τον Βόλο και ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα για παρακολούθηση και προστασία της παραγωγής μετά την συγκομιδή, όταν αυτή σε βρίσκεται σε φάση αποθήκευσης, έτσι ώστε να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή ποιότητα μέχρι να φύγει για επεξεργασία ή πώληση. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η απόδοση της κάθε σοδειάς και μειώνεται σημαντικά η σκάρτη-μη κατάλληλη παραγωγή, η οποία αγγίζει σε παγκόσμιο επίπεδο το 1 τρισ. δολάρια σε αξία.
Το ποσό αυτό θα δαπανηθεί για την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης ιδιόκτητων ασύρματων αισθητήρων (οι οποίοι παρακολουθούν τη σοδειά από την στιγμή της αποθήκευσης, μέχρι και την στιγμή που θα φτάσει στο ράφι) και για την πλατφόρμα γνωστικών υπηρεσιών της εταιρείας, η οποία επιτρέπει την άμεση παρακολούθηση και προστασία της ποιότητας του προϊόντος μετά τη συγκομιδή.
Οι αρχές διατήρησης της ποιότητας των αγρο-προϊόντων δεν έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία 150 χρόνια, κάτι το οποίο είναι αξιοσημείωτο δεδομένης της προόδου της ασφάλειας των τροφίμων και των ανησυχιών για την επάρκεια διατροφής του συνεχώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Centaur Analytics δραστηριοποιείται σε τεχνολογίες αιχμής, όπως το Internet of Things και η πλατφόρμα παρακολούθησης, που έχει αναπτύξει, βασίζεται σε διασυνδεδεμένους αισθητήρες οι οποίοι παρακολουθούν τη σοδειά από την στιγμή της αποθήκευσης, (ποιότητα και σύνθεση του αέρα, υγρασία, θερμοκρασία κ.α.) μέχρι και την στιγμή που θα φτάσει στο ράφι. Στο μεσοδιάστημα ενημερώνει τους παραγωγούς ή τους μεσάζοντες για όποια ζητήματα προκύψουν έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα.
Ο τομέας του αγροτικού Internet of Things είναι πολλά υποσχόμενος και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει σε αξία τα 3 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του έτους, διαθέτοντας αρκετές εμπλεκόμενες εταιρείες σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες μπορούν ακόμη και με drones να παρακολουθούν μέσω αισθητήρων και υπολογιστικής όρασης τις αγροτικές εκτάσεις.
H Centaur Analytics ιδρύθηκε το 2014, από τους Σωτήρη Μπαντά, Βασίλη Σωτηρούδα και τον Διογένη Δεβλέτογλου, ενώ ο Avi Reichental έχει αναλάβει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
του Δημήτρη Διαμαντίδη
Σχόλια