Σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης έχει η παραγωγή φιστικοβούτυρου

Τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινά η συγκομιδή αραχίδας σε Μπουρνιά και Μπούκα... Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή τ...


Τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινά η συγκομιδή αραχίδας σε Μπουρνιά και Μπούκα...
Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της αραχίδας (αράπικο φιστίκι) στη Μεσσηνία και ιδιαίτερα στις περιοχές του Μπουρνιά και στην Μπούκα, όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας του Α.Σ. Μεσσήνης και παραγωγός Παναγιώτης Δουρουμής, «η καλλιέργεια στην περιοχή λειτουργεί ως συμπληρωματική της πατάτας. Είναι περιοχή που παραδοσιακά καλλιεργούσε το προϊόν και σε αυτό βοηθούσαν τα εδάφη της. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας στην περιοχή. Έχουμε μειωμένες αποδόσεις και υπάρχει πρόβλημα με την εξεύρεση σπόρου. Αυτό σε συνδυασμό με την τιμή παραγωγού που τα τελευταία χρόνια είναι "παγωμένη" κάτω από 1 ευρώ το κιλό έχει απογοητεύσει τους παραγωγούς της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ο συνεταιρισμός μας προχώρησε πρόσφατα στην τυποποίηση του φιστικιού αλλά και στην παραγωγή φιστικοβούτυρου. Αυτό βοήθησε να δίνουμε παραπάνω τιμή στον παραγωγό που φτάνει μέχρι και 1,10 ευρώ το κιλό.

Η ελληνική αγορά είναι "παρθένα" και δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, ενώ ο καταναλωτής αρχίζει και το βάζει στη διατροφή του. Η τιμή που πουλά ο συνεταιρισμός στα σούπερ μάρκετ το φιστικοβούτυρο ξεπερνά τα 5 ευρώ το κιλό. Επίσης υπάρχει ζήτηση για βιολογικό φιστικοβούτυρο. Τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις εκτάσεις καλλιέργειας και να μπούμε πιο δυναμικά στην ελληνική αγορά».




Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια