Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων έτους 2019

Ερώτηση 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων έτους 2...


Ερώτηση 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων έτους 2019 
ΕΡΩΤΗΣΗ -Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών και βιομηχανικών ροδάκινων έτους 2019.»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί ροδάκινου (συμπύρηνου & επιτραπέζιου) και νεκταρινιού της χώρας και κυρίως των νομών Ημαθίας και Πέλλας απ’ όπου προέρχεται ο κύριος όγκος της παραγωγής. Μετά το πέρας της συγκομιδής του ροδάκινου, τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και η πραγματικότητα τραγική.
Συγκεκριμένα, ενώ η χρονιά ξεκίνησε θετικά, με τις πρώιμες ποικιλίες των νεκταρινιών να έχουν μια ορισμένη ζήτηση και να συμπαρασύρουν και το επιτραπέζιο ροδάκινο, στην συνέχεια όμως οι συνθήκες άλλαξαν.
Με αιτίες:
1. Το συνεχιζόμενο εμπάργκο της Ρωσίας όπου η χώρα μας για ένα στρατηγικό της αγροτικό προϊόν και οι ροδακινοπαραγωγοί της για την ζωή τους, υφίστανται καθοριστικές αρνητικές συνέπειες από ένα μέτρο διεθνούς γεωστρατηγικού ανταγωνισμού, για το οποίο δεν φέρουν ευθύνη.
2. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, λόγω των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις συνεχόμενες χαλαζοπτώσεις και ανεμοθύελλες που οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής σε σχέση με προηγούμενα έτη.
3. Τον εντεινόμενο διεθνή εμπορικό ανταγωνισμό όπου παρ’ όλη την μείωση της φετινής εγχώριας προσφοράς, δεν είχαμε καλύτερες τιμές παραγωγού.
4. Τις ανεξέλεγκτες από τον παραγωγό στρεβλώσεις της εσωτερικής αγοράς ως προς τις διαδικασίες καθορισμού των τιμών παραγωγού.


τα αποτελέσματα ήταν :
• αφ ενός η τιμή παραγωγού για το ροδάκινο να παρουσιάζει μείωση άνω του 10%, ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης, σε σχέση την τιμή των προηγούμενων ετών, με συνέπεια να μην καλύπτεται το κόστος παραγωγής,
• και αφ ετέρου οι αισθητά μειωμένες κατά περίπου 30% παραγόμενες εμπορεύσιμες ποσότητες των προϊόντων.


Λόγω αυτών,
δημιουργείται οξύτατο θέμα ύπαρξης στοιχειώδους γεωργικού εισοδήματος και επιβίωσης του αγροτικού πληθυσμού των ροδακινοπαραγωγικών περιοχών και πολλοί παραγωγοί οδηγούνται στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας και στην κοπή των δέντρων.

Κατόπιν των ανωτέρω
Επειδή με την επιβολή το 2014 από την Ε.Ε των ρωσικών απαγορεύσεων («εμπάργκο»), χάθηκε η κύρια και μεγαλύτερη αγορά για το ροδάκινο, χωρίς ταυτόχρονα να προβλέπονται κανονιστικά μέτρα αναπλήρωσης των θιγόμενων γεωργικών εισοδημάτων, και μεσοπρόθεσμα είναι αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη λήξης του η κάλυψης του κενού αυτού μέσω άλλων εξαγωγών.

Επειδή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι παραγωγοί ροδάκινου- νεκταρινιού υφίστανται ζημιές στην παραγωγή λόγω των καταστροφών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και ταυτόχρονα οι φετινές τιμές παραγωγού είναι κάτω του κόστους παραγωγής και χαμηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια με δυσβάστακτες επιπτώσεις στο εισόδημά τους.

Επειδή αντιμετωπίζουν μεν πρόβλημα επιβίωσης οι παραγωγοί αλλά υπάρχουν ταυτόχρονα και οξύτατες συνέπειες στο σύνολο των δραστηριοτήτων, αναπτυξιακών, οικονομικών, κοινωνικών, ιδίως στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, εφ όσον το ροδάκινο είναι η βασική πηγή εισοδήματος των αγροτών αλλά και η παραγωγική δραστηριότητα που επηρεάζει συνολικά τις οικονομίες των δυο νομών (απασχόληση, εμπόριο, μεταποίηση, υπηρεσίες).

Επειδή λόγω παρόμοιων συνθηκών, η προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία, ενίσχυσε τους ροδακινοπαραγωγούς για την απώλεια εισοδήματος των ετών 2017 και 2018 μέσω κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας «de minimis».


Ερωτάται ο Κος Υπουργός:

Προτίθεται, να καταβάλλει το ταχύτερο δυνατόν, Κρατική Ενίσχυση ‘Ήσσονος Σημασίας «de minimis” στους ροδακινοπαραγωγούς και για το έτος 2019, ως έστω μεταβατικό μέτρο στοιχειώδους κάλυψης των απωλειών εισοδήματος τους και διατήρησης της καλλιέργειας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Βέττα Καλλιόπη

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Φάμελλος Σωκράτης
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια