Η αλματώδης ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας αλλάζει τον τρόπο σκέψης και επιταχύνει τις αλλαγές....
Η αλματώδης ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας αλλάζει τον τρόπο σκέψης και επιταχύνει τις αλλαγές. Στην ύπαιθρο της Κρήτης το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, αξιοποιώντας, στον βέλτιστο βαθμό, τις περιουσίες τους, με πνεύμα συνεργατικό και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης πάντοτε είχε στο επίκεντρο την ενημέρωση των αγροτών. Τα χρόνια περάσανε και η ζωή μας άλλαξε κι αυτή. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση φέρνει και καλά νέα. Για παράδειγμα η χρήση μη επανδρωμένων μικρών τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών (drones) στη στοχευόμενη γεωργία ή «γεωργία ακριβείας». Οι φωτογραφίες μάς εκπλήσσουν! Η ανίχνευση ασθενειών, η ακριβής κατανομή λιπασμάτων, οι αεροψεκασμοί, η καταμέτρηση των φυτών και η επαρκής άρδευση, συνθέτουν τις πιο σύγχρονες μεθόδους γεωργικής παραγωγής, μεγιστοποιώντας την απόδοση της καλλιεργήσιμης έκτασης. Είναι ζήτημα πλέον ολίγων λεπτών να γίνονται όλες οι παραπάνω εργασίες με τη χρήση drones, τα οποία θα ψεκάζουν ορθά, είτε σε βιολογικές είτε σε συμβατικές καλλιέργειες, με πλήρη έλεγχο αφενός των ποσοτήτων, αφετέρου της διαδικασίας των ψεκασμών ανά φυτό/δέντρο. Ο νέος αγρότης δεν χρειάζεται, πλέον, να κάνει ψεκασμούς ο ίδιος με όλες τις αρνητικές συνέπειες πρώτα από όλα για την υγεία του και ταυτόχρονα οι καλλιέργειες θα σταματήσουν να λαμβάνουν υπερβολικές – επικίνδυνες ποσότητες αγροτοχημικών.
Για παράδειγμα, τα ελαιόδεντρά μας, τα εσπεριδοειδή μας, τα αμπέλια μας, τα οπωροκηπευτικά μας, οι καστανιές μας, οι οποίες επιφέρουν πολύτιμα έσοδα στον τόπο μας, θα μπορούν να λιπαίνονται και να απορροφούν τα συστατικά που χρειάζονται με απόλυτη ακρίβεια, σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων, ακόμα και αν βρίσκονται σε απόκρημνα εδάφη και σε γκρεμνούς.
Τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι καθημερινή πρακτική που εφαρμόζουν σήμερα πολλοί αγρότες στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής και της Ασίας. Επομένως, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα ενσωματωθούν αυτές οι νέες τεχνολογίες στις δικές μας καλλιέργειες, επιτυγχάνοντας την ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μας. Η απάντηση είναι απλή. Το κόστος των τεχνολογιών αυτών και η εκπαίδευση που απαιτούν δεν είναι απαγορευτικοί παράγοντες, υπό μία προϋπόθεση, ότι οι αγρότες μας θα δουλεύουν από κοινού σε ομάδες παραγωγών, σύμφωνα με τις αρχές του συνεταιρίζεσθαι, όπως τόνιζε και εφάρμοσε στην πράξη ο μακαριστός Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος, ιδρυτής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.
Οι αγρότες μιας περιοχής μπορούν να προμηθευτούν drones, θρυμματιστές κλαδιών (σπαστήρες), μηχανήματα παραγωγής pellets (ελληνική ονομασία: πελλέτες ή συσσωματώματα ή σύμπηκτα) και όλον τον απαραίτητο σχετικό τεχνικό εξοπλισμό, που θα διευκολύνει τη ζωή και θα επιφέρει όφελος για τους ίδιους, τις καλλιέργειες, το προϊόν, τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Οι νέοι της Κρήτης, οι οποίοι έχουν την εξοικείωση με τις Νέες Τεχνολογίες, θα μπορούσαν εύκολα να εκπαιδευτούν, ενδεικτικά, στις πτήσεις των drones, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και το σημαντικότερο όλων να μείνουν στον τόπο τους και να προσφέρουν στην Κρήτη τα μέγιστα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της κοινωνικής, αλλά και της κυκλικής οικονομίας.
Οι δυνατότητες των σημερινών ομάδων παραγωγών μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη με την ενεργή συμμετοχή όλων μας. Η ευθύνη είναι στον καθένα μας για να πάρει την απόφαση να επιλέξει τον συνεργατικό τρόπο ζωής έναντι του στενού ατομικού και αντίστοιχα τις λύσεις που επιφέρουν καλύτερα περιβαλλοντικά αποτελέσματα, αντί των λύσεων με την υπερβολική χρήση των αγροτοχημικών, που είναι πρώτα από όλα σε βάρος των ίδιων των αγροτών.
Οι νέοι μπορούν να δώσουν νέες δυνατότητες στην Κρήτη και σε συνδυασμό με τις Νέες Τεχνολογίες και την απαιτούμενη εκπαίδευση να κατανοήσουν τη σημασία της «από κοινού προσπάθειας», ώστε η ίδια η Κρήτη να επωμιστεί τους καρπούς μιας νέας στροφής που πρέπει να λάβει χώρα στη γεωργική μας παραγωγή με κριτήρια: ποιοτικότερο προϊόν, αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών και τους νέους να μένουν στον τόπο τους, έχοντας την ικανοποίηση ότι έκαναν τη σωστή επιλογή.
Σχόλια