Μεγάλο πλήγμα δέχεται η «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων- Την κομπόστα ροδάκινο...

Μεγάλο πλήγμα δέχεται η «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων, η κομπόστα ροδάκινο από τους νέους δασμούς που επέβαλε η κυβέρν...



Μεγάλο πλήγμα δέχεται η «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων, η κομπόστα ροδάκινο από τους νέους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ. Η κομπόστα ροδάκινο στην οποία δραστηριοποιούνται και μεγάλες βιομηχανίες της Λάρισας, αποτελεί διαχρονικά την τελευταία 20ετία το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν.

Συγκεκριμένα στο Ν. Λάρισας δρασηριοποιούνται με την επεξεργασία βιομηχανικού ροδάκινου και τη μεταποίησή του σε κομπόστα (και όχι μόνο) τρεις εταιρείες: Η Intercom Fooods, η ΕΒΑΚ και η Del Monnte, προσφέροντας απαχόληση σε δεκάδες οικογένιες, της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο μία πρώτη εκτίμηση είναι πως το πλήγμα δεν θα είναι τόσο ισχυρό για αυτές, καθώς έχουν στρέψει τον εξαγωγικό τους προανατολισμό κυρίως προς την Ευρώπη και τις Αραβικές χώρες.

Υπάρχουν βεβαια και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις και τυροκομεία σε όλη τη Θεσσαλίαπου επιχείρησαν τα τελευτάι χρόνια στροφή προς την Αμερικανική αγορά

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα ελληνικά προϊόντα

Προβληματισμό προκαλούν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην ΕΕ καθώς εξαγωγές με ελληνικό… άρωμα – ύψους 58 εκατ. ευρώ απειλούνται από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Αν και από τη λίστα των κυρώσεων για την Ελλάδα εξαιρέθηκαν το ελαιόλαδο, οι ελιές και τα κρασιά, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ βρέθηκε το εθνικό μας προϊόν, η φέτα. Βαρύ είναι όμως το πλήγμα και για τους Ελληνες ροδακινοπαραγωγούς, οι οποίοι εξάγουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κομπόστες αξίας άνω των 36 εκατ. ευρώ.

Στον κατάλογο των προϊόντων που δημοσιοποίησε το αμερικανικό γραφείο αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) και που από τις 18 Οκτωβρίου θα ισχύσουν δασμοί 25% επιφέροντας αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων βρίσκονται τα ελληνικά τυριά και τα υποκατάστατά τους, το γιαούρτι, το βούτυρο, οι κομπόστες ροδάκινων, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό. Ωστόσο, τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα στην αμερικανική αγορά είναι η φέτα και τα συμπύρηνα ροδάκινα (κομπόστες). Οι εξαγωγές φέτας στις ΗΠΑ υπολογίζονται στα 16,8 εκατ. ευρώ, ενώ αμελητέες είναι οι ποσότητες άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Στο στόχαστρο
Όπως αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, «το παράδοξο είναι ότι αυτή την περίοδο τρέχει στην Αμερική και τον Καναδά ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προώθηση της φέτας ώστε να ανοίξει η συγκεκριμένη αγορά. Τώρα, με την επιβολή δασμών, αντί να ανοίξει η αγορά, θα κλείσει, γιατί το προϊόν θα είναι ακριβότερο».

Σε ό,τι αφορά στα συμπύρηνα ροδάκινα, η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος κάνει λόγο για «χαριστική βολή» στην εγχώρια ροδακινοπαραγωγή. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η αγορά των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντική για την κομπόστα ροδάκινο, αφού η αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών κυμαίνεται στα 50 εκατ. δολάρια (36,4 εκατ. ευρώ). Κατά κανόνα, οι κομπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Ακόμα χειρότερα, η απόφαση αυτή ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική». Προσθέτει δε ότι οι ροδακινοπαραγωγές περιοχές, και ιδίως η Πέλλα και η Ημαθία, έχουν γίνει έρμαιο των παγκόσμιων εμπορικών συσχετισμών και αντιμετωπίζουν πλέον αξεπέραστα προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ισχύ βρίσκεται ακόμα και το ρωσικό εμπάργκο στο επιτραπέζιο ροδάκινο.

Την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας για τη λήψη μέτρων ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της επιβολής δασμών για τα ελληνικά ροδάκινα αναμένει ο κλάδος. Οπως δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο γενικός διευθυντής της Venus Growers, Στέλιος Θεοδουλίδης, «θέλουμε να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης ώστε να μειωθεί ο δασμός του 25% ή αν μπορεί να μετατεθεί για του χρόνου, καθώς για εμάς μόλις ολοκληρώθηκε η παραγωγική περίοδος κι επιπλέον η αγορά των ΗΠΑ δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από την εσωτερική παραγωγή». Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, ο κλάδος περίμενε ότι θα εξαιρεθεί από την επιβολή κυρώσεων, δεδομένου ότι η Ελλάδα ελέγχει το 45% των παγκόσμιων εξαγωγών συμπύρηνου ροδάκινου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η ελληνική κυβέρνηση ήδη αναζητά διάφορους τρόπους προκειμένου να απορροφηθούν οι κομπόστες από την εσωτερική αγορά και να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες για τις κονσερβοποιίες και τους παραγωγούς.

Την… γλίτωσαν ελιές, λάδι και κρασί

Εκτός δασμολογικής λίστας έμειναν το ελληνικό ελαιόλαδο, οι εξαγωγές του οποίου στις ΗΠΑ αγγίζουν τα 90 εκατ. ευρώ ετησίως, οι βρώσιμες ελιές και τα εγχώρια κρασιά με εξαγωγές στα 12 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, φέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε ζητήσει την εξαίρεση του ελαιολάδου σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, στη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική χώρα, την Ισπανία, επιβλήθηκαν δασμοί 25%.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια