Στον αέρα δασικοί χάρτες - Η απόφαση του ΣτΕ που αλλάζει τα δεδομένα

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι δασικοί χάρτες σε πολλές περιοχές της χώρας μετά το νέο πλήγμα που δέχτηκε η όλη διαδικασία από το...



Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι δασικοί χάρτες σε πολλές περιοχές της χώρας μετά το νέο πλήγμα που δέχτηκε η όλη διαδικασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμόν 1411/2019 απόφαση του κατά την οποία το ανώτατο δικαστήριο κρίνει παράνομη τη μερική κύρωση δασικού χάρτη στη Λάρισα, γιατί δεν εξετάστηκαν από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων οι αιτήσεις των πολιτών (9 πρόδηλα σφάλματα) κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί δεδικασμένο για όλες τις περιοχές της χώρας, σε περίπτωση που που κάποιος θέλει να κάνει ανάλογη προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες προσφυγές έχουν εκδικαστεί ή πρόκειται να εκδικαστούν και για άλλους δασικούς χάρτες, δημιουργώντας νέα προβλήματα στο έργο των δασικών χαρτών.

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Χιλιάδες πολίτες κάνοντας χρήση των εργαλείων που τους δίνει ο νόμος υπέβαλαν αιτήματα διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων, υποστηρίζοντας ότι οι εκτάσεις τους αποτυπώνονται λανθασμένα στους χάρτες ως δασικές, με ευθύνη της Πολιτείας ( λάθος όρια, λάθος έγγραφα κλπ).

Σε περίπτωση απόρριψης των αιτημάτων αυτών, οι αρμόδιες επιτροπές αντιρρήσεων πρέπει να τα εξετάσουν ως αντιρρήσεις. Όμως κάποιες διευθύνσεις δασών έκλεισαν τις υποθέσεις χωρίς να εξεταστεί το θέμα από την αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων και χωρίς να κληθεί ο πολίτης να παραστεί και να υποστηρίξει το αίτημα του.

Ένας από τους πολίτες προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας πως ο δασικός χάρτης εμπεριέχει λάθη που θεωρούνται πρόδηλα σφάλματα και η διοίκηση μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών απέρριψε το αίτημα του και προχώρησε στην κύρωση του δασικού χάρτη χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη έκταση δασική.

Σύμφωνα με το ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αρμόδια Αρχή αφού αρχικά δικαίως έκρινε πως τα σφάλματα του δασικού χάρτη δεν είναι πρόδηλα, θα έπρεπε στη συνέχεια να παραπέμψει την αίτηση για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος στην αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων, προκειμένου να κρίνει εάν η αίτηση κατατέθηκε εντός της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, σε καταφατική δε περίπτωση και εφόσον πληρούνται οι αντίστοιχες νόμιμες προϋποθέσεις, να την εξετάσει ως αντίρρηση, πληρώνοντας ο πολίτης το σχετικό παράβολο.Η παράλειψη της διαβίβασης της αίτησης στην αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων οδήγησε το ΣτΕ στην απόφαση να κάνει δεκτή την αίτηση του πολίτη και να ζητήσει την ακύρωση του εν λόγω δασικού χάρτη. 
 
Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Δημοκρατία"
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια