Κιχώριο: Ένα «χρυσωρυχείο» για την ανθρώπινη διατροφή & υγεία

Πολλοί γνωρίζουν το κιχώριο, ένα είδος ραδικιού ως τροφή ή ως υποκατάστατο του καφέ. Στην πραγματικότητα είναι ένα χρυσωρυχείο ινών π...


Πολλοί γνωρίζουν το κιχώριο, ένα είδος ραδικιού ως τροφή ή ως υποκατάστατο του καφέ. Στην πραγματικότητα είναι ένα χρυσωρυχείο ινών που είναι σημαντικές για την υγεία μας και την ιατρική. Γι' αυτό το λόγο μια ομάδα επιστημόνων προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες ποικιλίες μέσα από μικρές αλλαγές στο DNA του.

Το κιχώριο καλλιεργείται εδώ και 5.000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν από παλιά τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Σήμερα χρησιμοποιείται για την εμπορική παραγωγή ινουλίνης, ενός φυσικού πολυσακχαρίτη, που εξάγεται από τις ρίζες του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα διατροφής ως γλυκαντικό ή διατροφική ίνα. Η ινουλίνη λειτουργεί επίσης ως προβιοτικό, που βοηθά το έντερο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Βαγκένινγκεν, στην Ολλανδία αναζητούν νέες ωφέλιμες ιδιότητες του φυτού, χάρις στα συστατικά που έχουν οι ρίζες του:

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα είδος βιολογικού εργοστασίου, που μπορεί να δημιουργήσει κάθε λογής ενώσεις που συνδέονται άμεσα με την υγεία: φάρμακα, και φυτικές ίνες που είναι ιδανικές για τον άνθρωπο. Το μάθημα που πήραμε από τα κιχώρια αφορά στα τερπένια που βρίσκονται εδώ. Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά πολλές από αυτές τις οργανικές ενώσεις έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Εξετάζουμε λοιπόν αν συμβαίνει το ίδιο με τα τερπένια στα κιχώρια και αν μπορούμε να ενισχύσουμε αυτές τις ιδιότητες, αυτά τα τερπένια στις ρίζες» εξηγεί ο Ντερκ Μπος βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο του Βαγκένινγκεν, συντονιστής του ευρωπαϊκού πρότζεκτ Chic.

Προς το παρόν μόνο οι φυτικές ίνες εξάγονται. Αντιθέτως, τα τερπένια απομακρύνονται λόγω της πικρής τους γεύσης. Ο στόχος του ευρωπαϊκού ερευνητικού πρότζεκτ  είναι να ενισχύσει και να κάνει χρήση όλων αυτών των υγιεινών στοιχείων, αναπτύσσοντας νέες ποικιλίες κιχωρίων με πολύ συγκεκριμένες ιδιότητες. Οι επιστήμονες αναπτύσσουν νέες τεχνικές ανάπτυξης, που βασίζονται σε μικρές αλλαγές στο DNA αυτού του φυτού: «Η ιδέα είναι ότι κάνουμε τροποποιήσεις του γονιδιώματος σ' αυτά τα φυτά. Μετά διεγείρουμε το φυτό ώστε να βγάζει πρώτα φύλλα και μετά τους ιστούς των ριζών» εξηγεί η Καταρίνα Σανκάρ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βαγκένινγκεν.

Αυτή η τεχνική τροποποίησης ονομάζεται CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) και χρησιμοποιείται ευρέως στην γεωργία και στην ιατρική. Δεν είναι μέθοδος γενετικής τροποποίησης. Αντί να εισάγουν ξένο γενετικό υλικό, εδώ το μόνο που κάνουν είναι να τροποποιούν το αρχικό γονιδίωμα του οργανισμού. Γι' αυτό τον σκοπό το πρότζεκτ έχει την υποστήριξη μας εταιρίας που εξειδικεύεται στην βελτίωση της σοδειάς, μέσω μοριακής αναπαραγωγής:

«Δεν προσθέτουμε τίποτε. Απλά μεταλλάσσουμε, μεταβάλλουμε ένα μικρό μέρος του DNA, για να παράξουμε φυτά που έχουν ευεργετικές ιδιότητες ή χαρακτηριστικά. Είναι ένας σύγχρονος τρόπος για να το κάνουμε. Αυτή η τεχνική μετάλλαξης υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, αλλά οι νέες τεχνολογίες μας επιτρέπουν να την εφαρμόσουμε με έναν πιο γρήγορο και ακριβή τρόπο» τονίζει ο Πολ Μπαντόκ, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Keygene στο Βαγκένινγκεν.


Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να ελέγξουν το DNA του φυτού για να δουν αν η γενετική μετάλλαξη ήταν επιτυχής και να αναλύσουν την ποιότητα των ενώσεων τερπενίων, που παράγονται, όταν μεγαλώσουν οι ρίζες: «Έχω ένα όραμα: Αντί να έχουμε μια ποικιλία ραδικιών, θα έχουμε 20, από τις οποίες ένας αγρότης μπορεί να επιλέξει αυτό που θέλει η αγορά, τι χρειάζεται για αντιβιοτικά, για διατροφικές ίνες. Μπορεί να τις καλλιεργήσει και να βγάλει το προϊόν που θέλει» συμπληρώνει ο Ντερκ Μπος, συντονιστής του πρότζεκτ.

Η γκάμα των πιθανών χρήσεων των ενώσεων που παράγονται από τα ραδίκια είναι τεράστια: αντιβιοτικά, κρέμες προσώπου, τρόφιμα. Η διαδικασία βρίσκεται στον τελικό στάδιο, πριν βγει στο εμπόριο. 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια