Β. Αποστόλου: Παρακάμπτεται κάθε θεσμική διαδικασία που σέβεται το περιβάλλον & τις εργασιακές σχέσεις - βίντεο

Τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής με θέμα το σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης ...




Τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής με θέμα το σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»

“Στην τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση ο επισπεύδων Υπουργός αναφέρθηκε στο ν.4808/2019 για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και την προσέγγιση στρατηγικών επενδύσεων, ένα νόμο που πριν 6 μήνες έφερε η δική μας Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε η Βουλή.

Φαίνεται ότι δεν σας αρκούσαν οι δικές μας οι ρυθμίσεις των διαδικασιών υλοποίησης των στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων και φτάσατε μέχρι το σημείο να προσκαλείτε κάθε δραστηριότητα, προσφέροντας στους υποψήφιους επενδυτές προκλητικές ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς, όπως για παράδειγμα στη δόμηση, με τη δήλωσή τους και μόνο ότι αυτές είναι απαραίτητες, υποτίθεται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα εκχωρώντάς τους την αιτιολόγηση και την τεκμηρίωση.

Εκεί βέβαια που ξεφύγατε εντελώς είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πλήρης απομείωση των εργασιακών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστική η φράση του επίτιμου καθηγητή του Εργατικού Δικαίου, του κ. Καζάκου: “προχωρείτε ουσιαστικά σε μια άτυπη de facto παρασυνταγματική - παραχώρηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας στο ΣΕΒ”. Όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή ακρόαση των φορέων θα το αντιλήφθηκαν.

Με δυο λόγια παρακάμπτετε κάθε θεσμική διαδικασία που σέβεται το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις .

Ειδικά για το περιβάλλον δεν έχετε λάβει υπόψη σας ότι πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Είναι δυνατόν να εξοφλούνται οι ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου συνολικά, με διαδικασίες -εξπρές και χωρίς τον έλεγχο των δημοσίων υπηρεσιών, πόσο μάλλον όταν για τις πληρωμές αυτές φτάσατε μέχρι του σημείου να προβλέπεται και αναδρομικότητα;

Αναλογιστήκατε ότι όλα αυτά τα χρήματα πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο; Κάτι ανάλογο γινόταν και με τον ν.1262/82 και τα ΜΟΠ. Κι αυτό που μας έμεινε είναι τα κουφάρια στη Βόρεια Ελλάδα.

Φορτώνετε τις καθυστερήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Φέρνω για παράδειγμα τη πιο αποδεκατισμένη Υπηρεσία, τη Δασική. Σε ένα Δασαρχείο έχει κατατεθεί μια επένδυση αιολικού πάρκου, όπως αυτό που παρουσίασε ως επίτευγμά σας ο Πρωθυπουργός στην Κάρυστο. Μόνο επίτευγμά σας δεν ήταν, αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία από τη δική μας Κυβέρνηση.

Ο ειδικός υπάλληλος, αν υπάρχει, που θα χρεωθεί το φάκελλο πρέπει να απαντήσει σε λίγες ημέρες για ένα θέμα που η ελληνική πολιτεία από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα, δηλαδή 200 χρόνια δεν έχει απαντήσει σε ποιον ανήκει η δασική έκταση που ζητείται να εγκατασταθεί η επένδυση, στο δημόσιο που τη θεωρεί δασική, οπότε ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου ή στον κτηνοτρόφο που νέμεται την έκταση από πάππου προς πάππου ως χορτολιβαδική .Μόνο όσοι παρακολουθούν τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών θα καταλάβουν τις δυσκολίες.

Δύο κουβέντες για τις ρυθμίσεις στον αγροτικό χώρο:

Αν κατάλαβα καλά θεσμοθετείτε και δυνατότητες στον ιδιωτικό τομέα απονομής σημάτων σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων και μάλιστα με μια απλή αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα. Η απονομή αυτή είναι σήμερα αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Οργανισμού εποπτευόμενου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν επιβαρύνει καθόλου τον έλληνα αγρότη. Η μεταφορά του αντικειμένου στον ιδιωτικό τομέα, με τη χρήση λέξεων περί ατέλειας και δύναται, αποτελεί κοροϊδία .

Είναι σοβαρή και με βαρύτητα η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης στα τρόφιμα και μόνο το ΥΠΑΑΤ έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα επώνυμα προϊόντα αποτελούν την αιχμή του δόρατος των εξαγωγών στις διεθνείς αγορές

Πολλές από τις επενδυτικές δραστηριότητες που προτείνετε στερούνται αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Θα σας προτείνω μερικές του αγροτοδιατροφικού τομέα που παρέχει τεράστιες δυνατότητες για επενδύσεις. Προχωρείστε στην υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο των επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα του χώρου, που δεν μπορούν να ενταχθούν στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω υψηλού κόστους, όπως είναι για παράδειγμα τα μεγάλα θερμοκήπια και ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας κτηνοτροφικών προϊόντων, οι μονάδες επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων για παραγωγή βιοαερίου και οι ολοκληρωμένες πρότυπες μονάδες υδατοκαλλιέργειας.”


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια