Λένε «ΟΧΙ» στις ανεμογεννήτριες Αγραφα, Τήνος και Ανδρος

Λένε «ΟΧΙ» στις ανεμογεννήτριες .Αγραφα, Τήνος και Ανδρος στο σκαμνί -Διώξεις πολιτών που κατήγγειλαν «παράνομες εργασίες» εγκατάστασης ...


Λένε «ΟΧΙ» στις ανεμογεννήτριες .Αγραφα, Τήνος και Ανδρος στο σκαμνί -Διώξεις πολιτών που κατήγγειλαν «παράνομες εργασίες» εγκατάστασης αιολικών πάρκων

Στα ευρυτανικά Άγραφα, εταιρείες που επιδίωκαν την εγκατάσταση αιολικών σταθμών με συνολικά 40 ανεμογεννήτριες, έχουν καταθέσει μήνυση κατά 4 πολιτών, μελών του Συντονιστικού Αθήνας για την Ευρυτανία και τα Άγραφα και του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, με την κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής ομάδας. 
 
Το «κακούργημα» των 4 ήταν ότι αντιλήφθηκαν εργασίες που πραγματοποιούσε η εταιρεία μέσα σε περιοχές Natura υποστηριζόμενες από ελικόπτερο σε περίοδο αναπαραγωγής της άγριας πανίδας, κάτι που απαγορεύεται. 
 
Οι δασικές αρχές της Ευρυτανίας δεν εντόπισαν ποτέ το ελικόπτερο, αν και επιχειρούσε τουλάχιστον από 7/5 έως και 11/5/2019, ούτε διαπίστωσαν κάποια παράβαση. Ακόμα αναμένεται η έκβαση της μήνυσης από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αν δηλαδή θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες ή θα μπει στο συρτάρι.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Την ίδια στιγμή νέα αγωγή έρχεται στο φως από εταιρεία αιολικών πάρκων εις βάρος 100 κατοίκων της νήσου Τήνος. Συγκεκριμένα η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ ζητεί αποζημίωση άνω των 300.000 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη λόγω των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που απέτρεψαν την υλοποίηση της εγκατάστασης. Η εταιρεία ζητεί να φυλακιστούν όσοι κινητοποιήθηκαν για έναν χρόνο και να τους επιβληθεί ποινή 10.000 ευρώ σε περίπτωση που επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους. 
 
«Δεν τρομάζουμε με τα χαρτάκια που μοιράζει ο δικαστικός κλητήρας σήμερα. Πεισμώνουμε, συσπειρωνόμαστε και εντατικοποιούμε τον αγώνα». 
 
Με αυτά τα λόγια και μια φωτογραφία από τα Πράσσα της Τήνου, όπου φαίνονται από άκρη σε άκρη οι ανθισμένοι ασπάλαθοι, αντέδρασε μέσω ανάρτησης στα social media μία από τις 100 πολίτες του νησιού που ενάγονται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες παρεμπόδισαν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις 11 Φεβρουαρίου και 4 Μαΐου 2020. 
 
Ακολούθησε σειρά από αντίστοιχες τοποθετήσεις εναγομένων, οι οποίοι θέλησαν να στείλουν σαφές μήνυμα ότι δεν εκφοβίζονται και δεν πρόκειται να κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω από τον αγώνα που δίνουν ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους. Η εταιρεία, που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εις βάρος των 100 Τηνιακών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται κι ένας ανήλικος (17 ετών), είναι η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ και είναι μόνο μία από τις τέσσερις εταιρείες που επιχειρούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στο νησί. Είναι όμως ακόμη μία εταιρεία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα που αψηφά τη βούληση της τοπικής κοινωνίας κι επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις της διά της νομικής οδού.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ 

Αντίστοιχη τακτική είχε ακολουθήσει πριν από λίγο καιρό, όπως είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ της στις 29.12 η «Εφημερίδα των Συντακτών», η εταιρεία WRE Ελλάς, που εγκατέστησε αιολικό πάρκο στα Κουλέντια Λακωνίας, μηνύοντας τους πάντες, ακόμη και ΜΜΕ, επειδή είχαν φιλοξενήσει δηλώσεις εναντίον της «επένδυσης». Σκοπός της εταιρείας, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να τοποθετήσει τρεις ανεμογεννήτριες στην περιοχή Πράσσα, η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ανέγγιχτη και πήγαιναν σε αυτήν μόνοι οι μελισσοκόμοι και τα χιλιάδες αδέσποτα ερίφια του νησιού.

Ορατές οι αλλοιώσεις στο περιβάλλον

Ήδη, από τις παρεμβάσεις της εταιρείας, η αλλοίωση στο περιβάλλον και στη φυσιογνωμία της περιοχής είναι παραπάνω από ορατή. Τόσο μέσω της διάνοιξης δρόμων όσο και μέσω της διαπλάτυνσης παλιών χωμάτινων μονοπατιών, για ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στο σημείο που είναι να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, τα βαρέα οχήματα που μισθώνει η εταιρεία, δηλαδή φορτηγά που μεταφέρουν τα κομμάτια των γιγάντιων ανεμογεννητριών, μπετονιέρες και γερανοί. Αλλοιώσεις έχουν γίνει επίσης και στο ίδιο το πεδίο της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, όπου πραγματοποιήθηκαν εκσκαφές στο μέχρι πρότινος απάτητο βουνό και δεν υπάρχουν πλέον ούτε τα χαρακτηριστικά για τις Κυκλάδες φρύγανα και οι ασπάλαθοι ούτε οι παμπάλαιες πεζούλες, που οροθετούσαν παλιούς οικισμούς και αγροκτήματα. Σε όλα αυτά προστίθενται οι μεγάλες ποσότητες τσιμέντου που φυτεύονται στη γη, οι οποίες ισοδυναμούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κινήματος, με τα κυβικά που χρειάζονται για την οικοδόμηση μιας πενταώροφης πολυκατοικίας. Σημειώνεται δε ότι ο Δήμος Τήνου έχει καταγγείλει πως η διάνοιξη της πρόσβασης στο σημείο είχε γίνει παράνομα, καθώς ένα μέρος της περνά από δημοτική έκταση χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως η εταιρεία άδεια και γι’ αυτό τον λόγο η δημοτική αρχή έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΔΡΟΣ 

Μετά την Τήνο σειρά στις κινητοποιήσεις πήρε η Άνδρος, πραγματοποιώντας προσφάτως συγκέντρωση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Δεκάδες κάτοικοι του νησιού με αφορμή την αποβίβαση φορτηγών που μετέφεραν ανεμογεννήτρια ύψους 70 μέτρων για λογαριασμό της εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ, από νωρίς τα ξημερώματα συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Γαυρίου. Σκοπός του να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο έργο, που μαζί με τις υπόλοιπες 106 ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο νησί θα μετατρέψουν το μέρος, όπως λένε, «από παράδεισο σε βιομηχανική κόλαση».

...Ο αιολικός σταθμός, η εγκατάσταση του οποίου είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται στη θέση Μαραθιά, έξω από το χωριό Καλυβάρι, και αφορά τρεις ανεμογεννήτριες μεσαίας ισχύος, ύψους 70 μέτρων, οι οποίες είναι ορατές από τον οικισμό. Η ανησυχία που εκφράζεται από τους κατοίκους δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες, αλλά έναν ευρύτερο σχεδιασμό που φτάνει συνολικά τις 109. Οι υπόλοιπες εταιρείες που έχουν πάρει άδεια παραγωγής για ανεμογεννήτριες (δεν έχουν πάρει όλες πάντως θετικές γνωμοδοτήσεις από τα συμβούλια) είναι του Μυτιληναίου (5), η Ακτίνα Λακωνίας (6), η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (57), η Wind Power (5) και του Κοπελούζου (33).

Αντι-οικολογική ενέργεια

Το επόμενο έργο αφορά την τοποθεσία Φραγκάκι, στη νότια Άνδρο. Η περιοχή η οποία είναι προστατευόμενη διότι εκεί φωλιάζουν σπάνια είδη πτηνών, όπως ο σπιζαετός. Οι σπιζαετοί επιλέγουν το συγκεκριμένο σημείο λόγω της απουσίας ανθρώπινης δραστηριότητας. Επίσης πετούν στο ύψος που θα βρίσκονται οι έλικες. Στην περιοχή αυτή η εταιρεία Greek Wind Power θέλει να εγκαταστήσει πέντε ανεμογεννήτριες ύψους 100 και πλέον μέτρων, για τις οποίες απαιτούνται μια σειρά από συνοδά έργα. Η εταιρεία μετά τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών φορέων δεσμεύτηκε ότι δεν θα πραγματοποιήσει έργα κατά την αναπαραγωγική περίοδο, αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε την αλλοίωση που προκαλούν στο περιβάλλον τα συνοδά έργα, ούτε το ότι οι ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται εκεί πλέον μόνιμα.

Αφύσικη ανάπτυξη

Ο Κάρολος Γιαγιάννης, μέλος της δημοτικής επιτροπής αγώνα Άνδρου είπε ότι «βάζουν 70 και 100 μέτρα ύψους ανεμογεννήτρια σε μία περιοχή με συντελεστή δόμησης 10 και 15 μέτρων. Αυτές ανεμογεννήτριες θα φέρουν κάτι πολύ λίγο στο ενεργειακό πρόβλημα της Άνδρου κι αυτό γιατί δεν παράγουν διαρκώς ενέργεια, παρά μόνο όποτε φυσάει. Στην καλύτερη θα μπορούν να παράγουν το 40% με 50% των ημερών του έτους. Για τις υπόλοιπες ημέρες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα». Η εμπειρία τους από τοποθέτηση ανεμογεννητριών το 1996 στο νησί αυτό τους έδειξε άλλωστε. «Όχι μόνο δεν προσέφεραν τίποτα στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αλλά έχουν χαλάσει εδώ και χρόνια. Έχουν προκληθεί επίσης διάφορες καταστροφές από κεραυνούς, με αποτέλεσμα να έχουν σπάσει τα πτερύγια και κομμάτια τους να έχουν βρεθεί σε αυλές σπιτιών».
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια