Καλλιεργητικές προειδοποιήσεις

Σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας διαπιστώθηκαν ωοτοκίες στα φύλλα της βιομηχανικής ντομάτας και στους καρπούς των καλλιεργειών από το...Σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας διαπιστώθηκαν ωοτοκίες στα φύλλα της βιομηχανικής ντομάτας και στους καρπούς των καλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι εκτός από την άμεση προσβολή, ευνοείται δευτερογενώς και η ανάπτυξη ασθενειών στους καρπούς». 

Σύμφωνα με τις συστάσεις, θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά. Για την ορθή αντιμετώπιση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής. Ψεκάζουμε όταν στα 100 ντοματάκια επί της γραμμής τα 3-5 είναι προσβεβλημένα από το πράσινο σκουλήκι.

* Επίσης, το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου αναφέρει ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη του τετράνυχου στις καρπουζιές. Η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς. Συστήνεται οι ψεκασμοί να γίνονται μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (τρία άτομα το φύλλο) και όχι προληπτικά με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

* Ακόμη, η Υπηρεσία αναφέρεται με ανακοίνωσή της στην ασθένεια Xyllela fastidiosa, η οποία είναι μία νέα ασθένεια που απειλεί την ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα μας. Είναι ένα νέο πολυφάγο, πολύ επικίνδυνο βακτήριο καραντίνας για την καλλιέργεια της ελιάς για την Ευρώπη και για τη χώρα μας. Η ασθένεια αυτή προκαλεί ταχεία αποξήρανση των ελαιόδεντρων. Δεν υπάρχει χημική καταπολέμηση του παθογόνου βακτηρίου. Η αντιμετώπιση της ασθένειας στηρίζεται στην πρόληψη, ώστε να εμποδιστεί η είσοδος και η διασπορά του παθογόνου βακτηρίου στη χώρα μας.

Από τον Γιώργο Ρούστα
 (roustas@eleftheria.gr)

Αγροτικα Εφόδια
eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια