Εντοπίστηκαν 24 κρούσματα σε εργοστάσιο κρέατος στην Καβάλα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Καβάλα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί 24 θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε εργοστάσιο επεξεργασ...


Συναγερμός έχει σημάνει στην Καβάλα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί 24 θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το εργοστάσιο έχει σφραγιστεί από τον ΕΟΔΥ ήδη από προχθες όταν εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα και έγιναν τεστ σε 120 εργαζομένους. Ηδη τα πρώτα τεστ έδειξαν 24 θετικά κρούσματα.

Νέα κλιμάκια του ΕΟΔΥ φτάνουν στην περιοχή προκειμένου να διενεργήσουν εκτεταμένους ελέγχους στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο αλλά και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η Καβάλα «έδινε» σταθερά καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού, προκαλώντας ανησυχία και σημαίνοντας συναγερμό στις εμπλεκόμενες υγειονομικές και διοικητικές αρχές της περιοχής.

Ο ιατρικός σύλλογος της περιοχής μάλιστα, έθεσε πιο επιτακτικά την ανάγκη για αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα τοπικό lockdown.

Μάλιστα, συνεδρίασε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας (ΙΣΚ) και με ανακοίνωση του συστήνει προς όλους τους πολίτες της περιοχής να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να ακολουθήσουν τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ για τη μη μετάδοση του κορονοϊού, ενώ εξέδωσε και ανακοίνωσε με οδηγίες στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΚ ζητάει από τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό μέσω των κινητών μονάδων, αλλά και την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αναχαίτισή του.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

Εν τω μεταξύ αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο τέλος Αυγούστου προβλέπει μελέτη που εκπόνησε το ΑΠΘ σε συνεργασία με ιταλικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την μελέτη, η αναμενόμενη αυξητική τάση στο τέλος Αυγούστου αλλά και ο περιορισμός του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων σε περίπου εξήντα ημερησίως για όλη την περίοδο του Αυγούστου θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω επιπλέον μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δεν θα έπλητταν την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρες και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κ.α.)»

Ο υπεύθυνος καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προτείνει:

Τη διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού)

Την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού, μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων και η μη τήρηση κανόνων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας

Την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά και να παρακολουθηθεί η εφαρμογή τους από όλους. Τα πρόστιμα για τη μη εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα (σε αντιστοιχία με άλλες χώρες του εξωτερικού)

Επιπλέον, σημειώνεται ότι πρέπει να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός ανίχνευσης των φορέων SARS-CoV-2 στη χώρα και να μειωθεί ο χρόνος ταυτοποίησης των θετικών στον κορωνοϊό. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με:

Εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου για τον περιορισμό των ροών ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών φορέων με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου ταυτοποίησης του ιού. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των διαθέσιμων τεστ και ενεργοποίηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να ταυτοποιήσει τον κορωνοϊό γεννητικά (με τεχνική RT-PCR)σε λιγότερο από 24 ώρες.

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην κοινότητα για τον εντοπισμό πιθανών φορέων που μπορούν να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες μετάδοσης

Συνεχή επανεξέταση της κατάστασης με βάση την καθημερινή επιδημιολογική εικόνα, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα.

Τη μελέτη εκπόνησε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.
 
 
  
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια