Αντί να καλλιεργούμε τρόφιμα θα καλλιεργούμε λαμπογυάλια; Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια… Επί δεκαετίες, μετακλητοί νομάρχες, ν...
Αντί να καλλιεργούμε τρόφιμα θα καλλιεργούμε λαμπογυάλια;
Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια…
Επί δεκαετίες, μετακλητοί νομάρχες, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και στη συνέχεια περιφέρεια, «έκτιζαν» κάθε καλοκαίρι στον Ενιπέα, χωμάτινα φράγματα για τις ανάγκες άρδευσης, τα οποία χαλούσαν το φθινόπωρο και έτσι έμεινε χωρίς μόνιμα έργα άρδευσης η περιοχή των Φαρσάλων..
Η στοιχειώδης λογική λέει αν είχε μελετηθεί και υλοποιηθεί το φράγμα στη Σκοπιά ότι τόσα χρόνια θα είχε γίνει απόσβεση και θα είχε η περιοχή που κινδυνεύει με ερήμωση ένα μόνιμο φράγμα…
Φυσικά το μέγεθος του έργου είναι μεγάλο και δεν μπορούσε να το «σηκώσει» η αυτοδιοίκηση. Έπρεπε να μελετηθεί και να υλοποιηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και αργότερα υπουργείο Υποδομών.
Ο σχεδιασμός βέβαια ήταν κυρίως δρόμοι, αυτή την παρακαταθήκη άφησε ακόμη και ο Φαρσαλινός στην καταγωγή υπουργός Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος ωστόσο προχώρησε σε μεγάλο βαθμό , για να είμαστε ακριβοδίκαιοι και τα έργα στον Αχελώο…
Ερχόμαστε τώρα στο διά ταύτα. Η χώρα θα εχει για πρώτη φορά να διαχειριστεί από το καλοκαίρι του 2021, περίπου 70 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Άρα θα πει κανείς θα βρεθούν και 70-80 εκατομμύρια ευρώ για το φράγμα στο Παλιοδερλί, που θα έχει και υδροηλεκτρικό χαρακτήρα. Δυστυχώς άλλοι είναι οι σχεδιασμοί της κεντρικής κυβέρνησης, όμως. Πληροφορούμαστε ότι μεγάλο fund, έχει δεσμεύσει στον ΑΔΜΗΕ 24.000 στρέμματα στην περιοχή όπου θα γίνει το φράγμα της Σκοπιάς (Παλιοδερλί) για να κατασκευάσει μεγάλο πάρκο φωτοβολταϊκών.
Αν αληθεύει η πληροφορία τότε μιλάμε για εγκληματικό σχεδιασμό που δεν θέλει αγροτική παραγωγή στη χώρα, αλλά να γίνουμε η «μπαταρία» του ευρωπαϊκού βιομηχανικού Βορρά (κυρίως της Γερμανίας) για να εξαγοράζουν «πράσινη ενέργεια» στο χρηματιστήριο των ρύπων και να μετατρέψουμε τον εύφορο κάμπο των Φαρσάλων σε χωράφια όπου θα «σπέρνονται λαμπογυάλια»…
Αιδώς Αργείοι…
Γ.Κ.
Σχόλια