Στη ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Στη ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, καθώς εντοπίστηκαν 14 εστίες προσβολής προβάτων σ...Στη ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, καθώς εντοπίστηκαν 14 εστίες προσβολής προβάτων στην περιοχή της Γευγελής.

Ως αποτέλεσμα, τρεις Περιφερειακές Ενότητες που βρίσκονται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων (Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών) τίθενται σε κατάσταση επιτήρησης. Την επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας με διαρκείς απολυμάνσεις και απεντομώσεις των μονάδων ζητά ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, Λεωνίδας Βαρούδης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια ζωονόσο ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

«Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μία ασθένεια που μεταδίδεται με τα τσιμπήματα συγκεκριμένης κατηγορίας κουνουπιών και προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα, και ακόμη πιο σπάνια τα βοοειδή. Οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν το τι πρέπει να κάνουν ως μέτρα προστασίας, δηλαδή, διαρκείς απολυμάνσεις και απεντομώσεις των μονάδων τους. Χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα εντομοκτόνα ή εντομοαπωθητικά στους χώρους διαβίωσης των ευαίσθητων ειδών ζώων, καθώς και στα μεταφορικά μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη μετακίνησή τους», δήλωσε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Σερρών.

Εκτεταμένα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σημειώθηκαν το 2014, σε 200.000 μονάδες πανελλαδικά.Στο διάστημα αυτό, πάντως, απαγορεύεται η διακίνηση ζώντων ζώων χωρίς την έγγραφη άδεια των κτηνιατρικών αρχών.
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια