Αγροτικές Κινητοποιήσεις - Το ξεχασμένο κίνημα των μπλόκων πάει να ξυπνήσει η ενίσχυση στο βαμβάκι ...

Το ξεχασμένο κίνημα των μπλόκων πάει να ξυπνήσει η ενίσχυση στο βαμβάκι -Βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας  Η οµοψυχί...


Το ξεχασμένο κίνημα των μπλόκων πάει να ξυπνήσει η ενίσχυση στο βαμβάκι -Βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας 


Η οµοψυχία των Θεσσαλών αγροτών δεν µοιάζει σε τίποτα µε αυτή της Βιοκαρπέτ, ωστόσο η πραγµατική απώλεια εισοδήµατος λόγω Covid το 2020, σε συνδυασµό µε τις διαδοχικές χαµηλές πτήσεις από πλευράς τιµής του σύσπορου τα τελευταία χρόνια, κάνουν το µείγµα στον κάµπο εκρηκτικό. Πρωτοστατούν πάντα οι αγρότες της Καρδίτσας που τις τελευταίες ημέρες με αφορμή και τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του Ιανού, έβγαλαν τρακτέρ σε αρκετά χωριά στον κάμπο του Παλαμά και των Σοφαδων, απειλώντας, παρά την πανδημία με κινητοποιήσεις


Οι τιµές που πρόσφεραν οι εκκοκκιστές την τελευταία εµπορική περίοδο ήταν απόρροια της δραµατικής πτώσης της διεθνούς αγοράς µετά το Μάρτιο του 2020 και της δικής τους αδυναµίας να κάνουν έγκαιρα προπωλήσεις. Η µέση τιµή παραγωγού κινείται κάτω από τα 40 λεπτά το κιλό, έναντι 43 λεπτών ένα χρόνο πριν, δηλαδή σε σύγκριση µε µια ακόµα κακή χρονιά. Σηµειωτέον ότι στο ελαιόλαδο που δόθηκαν 126 εκατ. ευρω ειδική ενίσχυση λόγω Covid, µετά την πανδηµία οι τιµές πήγαν καλύτερα.

Η εικόνα που δίνει η διεθνής αγορά βάµβακος, µε τη χρηµατιστηριακή τιµή να έχει ξεπεράσει τα 83 σεντς για τα συµβόλαια Μαρτίου, όσο εκείνα του Ιουλίου προσεγγίζουν τα 85 σεντς, φαίνεται πως µεταφέρει λάθος µηνύµατα στους αρµόδιους για τη χάραξη πολιτικής στήριξης των αγροτών στην Ελλάδα. Ο Ιανουάριος κοντεύει να εκπνεύσει και οι Έλληνες βαµβακοπαραγωγοί, που πούλησαν στις χαµηλότερες τιµές της 5ετίας µε ταβάνι τα 42 λεπτά για το σύσπορο, αναµένουν ακόµα νέα για την ειδική στήριξη του προϊόντος. Είναι κάτι το οποίο είχε βάλει υψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της για το 2021 η απερχόµενη ηγεσία της πλατείας Βάθη.

Η δυσµενής θέση των Ελλήνων παραγωγών διαµορφώνει πλέον αίσθηµα αγανάκτησης, αφού η διεθνής αγορά ακολουθούσε έντονη ανοδική πορεία πριν κλείσει η περίοδος των φιξαρισµάτων. Παρά τη βελτίωση της αγοράς, οι ίδιοι δεν έλαβαν ούτε σεντ παραπάνω από αυτά που η εγχώρια εκκόκκιση είχε αποφασίσει ότι θα δώσει από το ξεκίνηµα της περιόδου, µε τις τιµές στα 65 σεντς ανά λίµπρα τότε.

Έπειτα από δύο αλλεπάλληλες χρονιές χαµηλών τιµών παραγωγού, έρχεται στην επιφάνεια µια δοµική αδυναµία της εγχώριας αγοράς που προδιαγράφει µέλλον δυσοίωνο για την καλλιέργεια βάµβακος στη χώρα. Η δυσκαµψία στην εξασφάλιση προστιθέµενης αξίας για το προϊόν αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισµα ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασµού, σύµφωνα µε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείµενο και ας επωµίζονται τις συνέπειες κατά προτεραιότητα οι παραγωγοί. ∆εν είναι δηλαδή µόνο οι αγρότες εκείνοι που καλούνται να δώσουν έµφαση σε σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές και να αναζητήσουν ποιοτικές πλην όµως απαιτητικές ποικιλίες. Επενδύσεις φαίνεται ότι χρειάζονται και σε εκκοκκιστήρια, κλωστήρια και στις εναποµείναντες επιχειρήσεις νηµατουργίας και υφασµάτων.

Με άλλα λόγια, όσο η χώρα εξασφαλίζει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής βάµβακος, η προοπτική για το ευρωπαϊκό βαµβάκι αποκτά πλέον νόηµα µόνο µέσω µιας εµφατικής ενίσχυσης της προστιθέµενης αξίας ολόκληρης της αλυσίδας.

Ένα πρώτο βήµα θα µπορούσε να θεωρηθεί η έκτακτη ενίσχυση στο προϊόν, µια κίνηση που θα έρθει να καλύψει απώλειες σε πολλά επίπεδα, τόσο στο κοµµάτι της παραγωγής λόγω καταστροφών, όσο και στο κοµµάτι της διατάραξης της διεθνούς αγοράς. Παράλληλα θα είχε και µια ενθαρρυντική επίδραση, ενόψει των ανοιξιάτικων σπορών, αφού όπως φαίνεται δεν είναι λίγοι οι αγρότες εκείνοι που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόµενο στροφής στα σιτηρά.

Το αίτηµα αυτό έρχεται από αγρότες σε µεγάλα παραγωγικά κέντρα και αποτελεί εν ολίγοις «λαϊκή απαίτηση» προς τη νέα ηγεσία της Βάθη. Άλλωστε ταµειακά διαθέσιµα υπάρχουν για µια ειδική στήριξη σε ένα προϊόν που κατά γενική οµολογία επλήγη το 2020 περισσότερο από τις υπόλοιπες αγροτικές πρώτες ύλες σε παγκόσµιο επίπεδο. Ένα δεύτερο βήµα, πλέον σε συνθήκες οµαλοποιηµένης αγοράς θα ήταν ενεργοποίηση των ποιοτικών κριτηρίων που θεσµοθετεί ειδική ΚΥΑ αλλά κυρίως η πληρωµή αυτών από την αγορά. Επιπλέον, µε την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε περιπέτειες εδώ και 3 χρόνια, η αναζήτηση νέων αγορών µπορεί να δώσει λύσεις.

Ένα τρίτο βήµα θα ήταν µια πολιτική παρέµβαση για διαφορετική κατανοµή της ειδικής βάµβακος που πριµοδοτεί τους «σωστούς» παραγωγούς. Αυτό συζητείται σε κύκλους παραγωγών και θέλει τη σύνδεση της ενίσχυσης µε τις στρεµµατικές αποδόσεις, αφού όπως λένε δεν γίνεται αυτός που πετυχαίνει 600 κιλά το στρέµµα να λαµβάνει την ίδια ενίσχυση µε αυτός που «παίζει» στα 100 και τα
200 κιλά.

Μετατίθενται οι εκλογές στη ∆ΟΒ

Αναβάλλονται µέχρι νεοτέρας οι αρχαιρεσίες στην ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάµβακος (∆ΟΒ) που ήταν προγραµµατισµένες για τις 20 Ιανουαρίου. Η προγραµµατισµένη Γενική Συνέλευση στη Λάρισα επρόκειτο να αναδείξει το νέο 9µελές ∆ιοικητικό Συµβούλιο της ∆ΟΒ, ενώ βάσει καταστατικού στη νέα θητεία η θέση του προέδρου θα δοθεί στους συνεταιριστές. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η αναβολή της οποίας αποδίδεται στις δυσκολίες που συνεπάγονται τα µέτρα για τον περιορισµό της πανδηµίας, την θέση του προέδρου διατηρεί ο εκπρόσωπος των εκκοκκιστών, Βασίλης Μάρκου. 

Σύµφωνα µε τα όσα ακούγονται, τη θέση του προέδρου διεκδικούν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Λαµίας Θανάσης Παπαθανασόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού «Νέα Ένωση» Καρδίτσας Βασίλης Γιαννάκος και το µέλος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών Γιώργος Καραΐσκος.

Με πληροφορίες από agronews.gr 

thessaliatv.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια