Ν. Δαναλάτος: Η Ελλάδα χάνει το 17,5% του ΑΕΠ της ετησίως γιατί δεν προχωρά ο Αχελώος...

  Η ερημοποίηση το νούμερο ένα περριβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Από την εποχή του Καρτέσιου και το «σκέφτομαι , άρα υπάρχω» , έχουμε ...

 


Η ερημοποίηση το νούμερο ένα περριβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Από την εποχή του Καρτέσιου και το «σκέφτομαι , άρα υπάρχω» , έχουμε περάσει στην εποχή όπου το μότο είναι «παράγω , άρα υπάρχω». Για να παράγει όμως μία χώρα, μία οικονομία, απαιτείται γη, η οποία στη χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αδιαφορίας και των λανθασμένων πρακτικών κινδυνεύει με ερημοποίηση και εγκατάλειψη…


Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΗ ο καθηγητής της Γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος, το 35% των ελληνικών εδαφών, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε διαδικασία υποβάθμισης και ερημοποίησης, ενώ κατά τον ίδιο η ερημοποίηση είναι το π’ αριθμόν ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα της χώρας, λόγω της έκτασης που απειλείται….
 

Αλλά επειδή δεν είναι άμεσο πρόβλημα, , σημειώνει, αλλά λαμβάνει χώρα εδώ και δεκαετίες έχουν ξεχαστεί στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργείων, οι επισημάνσεις των επιστημόνων που περιγράφουν αυτό το πρόβλημα. Ειδικά στον άξονα Λάρισας- Νίκαιας – Φαρσάλων, όπου έχουμε επικλινή εδάφη, έχει χαθεί χρόνο με το χρόνο το γόνιμο έδαφος, λόγω της βαθειάς και με λανθασμένο τρόπο άροσης, παράλληλα και όχι κάθετα με την κλίση και πλέον έχει φανεί ο καρστικός και πετροκρασικός ορίζοντας, κοινώς αυτά τα εδάφη καταλήγουν από γόνιμη γη να είναι νταμάρια. 

Κάθε χρόνο στη Θεσσαλία επισημαίνει ο καθηγητής εγκαταλείπονται λόγω αυτής της υπογονιμότητας 200.000 στέμματα μέχρι πριν από λίγα χρόνια γόνιμης γης, δηλαδή ‘έχουμε 2 εκατομμύρια στέμματα εγκατάλειψης τη δεκαετία.


Τα χωράφια αυτά στα επικλινή που κινδυνεύουν άμεσα από τη διάβρωση, αλλά και τα πεδινά της ανατολικής πεδιάδας της Θεσσαλίας, που χάνουν την ποιότητας της γης και τη γονιμότητά τους, θα πρέπει να μπουν σε ένα πρόγραμμα πολυετούς καλλιέργειας, πολύ χαμηλών εισροών και με τη χλωρή λίπανση και τις αμειψισπορές να μπουν σε μερικά χρόνια ξανά σε χρήση ως γόνιμα εδάφη. 

Τα εδάφη αυτά επισημαίνει ο καθηγητής της Γεωπονικής, τα έχει ανάγκη η Θεσσαλία, η τοπική και η εθνική οικονομία, γιατί μπορούν αν παράγουν ζωοτροφές, καλαμπόκι και μηδική και σόργο, για να ναπτυχθεί η κτηνοτροφία μας όπου είμαστε ελλειμματικοί, παρά το γεγονός ότι στο καλαμπόκι έχουμε παγκοσμίως τις μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις. αρκεί να υπάρχει νερό για να ποτίζονται αυτά τα εδάφη, δηλαδή να σταματήσει αυτή η κακοδαιμονία με τη μεταφορά ποσοτήτων νερού από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλική πεδιάδα, που κινδυνεύει πλέον με ερημοποίηση και εγκατάλειψη


Τέλος ο κ. Δαναλάτος επισημαίνει ότι τα 4 δις ευρώ ετησίως έλλειμμα στα ζωικά προϊόντα που έχει η χώρα μας εισάγοντας κρέας και γάλα από τις ευρωπαϊκές χώρες, συνεπάγονται σε προστιθέμενη αξία πάνω από 10 δις ευρώ έλλειμμα και με τον πολλαπλασιαστή επί 3 που έχει αυτή η πρωτογενής παραγωγή, χάνεται ετησίως από το ΑΕΠ της χώρας ένα ποσό 30 δις ευρώ, δηλαδή το 17,5 % του Ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.


Συμπερασματικά θα πρέπει να βγουν από τα συρτάρια των υπουργείων οι ξεχασμένες προτάσεις και μελέτες για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης, να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις για τα μεγάλα αρδευτικά που είναι συνάμα και υδροηλεκτρικά έργα στη χώρα, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε με προτεραιότητες ξανά από την αρχή το παραγωγικό μας μοντέλο.

thessaliatv.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια