Καλή χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο – Στους 80.000 τόνους η παραγωγή

Η φετινή ελαιοπαραγωγή, σε επίπεδο χωρών, σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 ήταν: Στην Ελλάδα 257.000 τόνοι, στην Ιταλία ...


Η φετινή ελαιοπαραγωγή, σε επίπεδο χωρών, σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 ήταν: Στην Ελλάδα 257.000 τόνοι, στην Ιταλία 265.000, στην Ισπανία 1.333.000 και συνολικά στην Ε.Ε. 2.100.000 τόνοι.


Το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί φέτος στην Κρήτη κατατάσσεται κατά μέσο όρο στο νησί κατά 94% στην ποιοτική κατηγορία “Έξτρα παρθένου”, ενώ κατά ένα μεγάλο ποσοστό του, που εκτιμάται πάνω από 85%, κατατάσσεται στο πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο, όχι απλά του έξτρα, αλλά του υπέρ έξτρα (extrisimmo) παρθένου

Στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας έφτασε η κρητική ελαιοπαραγωγή φέτος, «κλείνοντας», βάσει στοιχείων των ΔΑΟΚ της Κρήτης που επεξεργάστηκαν και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr), στους 80.000 τόνους.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα γράφει ο επιστημονικός σύμβουλος του φορέα και γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, τόσο στην ποιότητα όσο και σχετικά στην ποσότητα, ο απολογισμός της φετινής ελαιοπαραγωγής είναι θετικός.

Πλέον έχουν κλείσει όλα τα ελαιοτριβεία στη χώρα και, όπως δείχνουν τα τελικά στοιχεία των ΔΑΟΚ Κρήτης, η ποιότητα, παρά τους αρχικούς φόβους για δακοπροσβολές, τελικά με τους ψεκασμούς που έγιναν και τη δραστική συνδρομή και των καιρικών συνθηκών (καύσωνες Αυγούστου) κατάφερε να διαφύγει αβλαβής και να είναι εξαιρετική, ακόμα και στις περιοχές στις οποίες δεν εφαρμοζόταν δακοκτονία!

Έτσι, το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί φέτος στην Κρήτη κατατάσσεται κατά μέσο όρο στο νησί κατά 94% στην ποιοτική κατηγορία «Έξτρα παρθένου», ενώ κατά ένα μεγάλο ποσοστό του, που εκτιμάται πάνω από 85%, κατατάσσεται στο πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο, όχι απλά του έξτρα, αλλά του υπέρ έξτρα (extrisimmo) παρθένου.

Το υψηλότερο ποσοστό έξτρα στην Κρήτη σημειώθηκε στο Λασίθι (99%) πιθανώς λόγω του ότι εκεί δεν υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις Τσουνάτης, Χονδρολιάς ή Θρουμπολιάς, που συγκομίζονται από το έδαφος και συνήθως παράγουν λάδια με συνήθως υποβαθμισμένη ποιότητα.

Αμέσως παρακάτω, ο Νίκος Μιχελάκης αναφέρει: «Από πλευράς ποσότητας, η φετινή παραγωγή δεν ήταν πολύ υψηλή, αλλά πάντως αρκετά καλή. Παρά τις χαμηλές αποδόσεις του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο, τις τοπικές ζημιές από χαλαζοπτώσεις άλλα και τους ελαιώνες που δε συγκομίστηκαν λόγω των ασύμφορων τιμών, τελικά η συνολική παραγωγή της Κρήτης έφτασε φέτος στους 80.000 τόνους, ποσότητα που βρίσκεται στον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας.

Η φετινή ελαιοπαραγωγή, σε επίπεδο χωρών, σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 ήταν: Στην Ελλάδα 257.000 τόνοι, στην Ιταλία 265.000, στην Ισπανία 1.333.000 και συνολικά στην Ε.Ε. 2.100.000 τόνοι. Οι ποσότητες αυτές μάλλον δεν πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά, με την παραγωγή του Μαρτίου και έτσι θα πρέπει να θεωρηθούν κοντά στις τελικές.

Ωστόσο, και στις τρεις αυτές χώρες και ιδιαίτερα στην Ισπανία, της οποίας η παραγωγή επηρεάζει το επίπεδο τιμών σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και αγροτοσυνεταιρικούς φορείς, εκτιμάται ακόμα χαμηλότερη».

neakriti.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια