Ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ θέλει η Περιφέρεια Κρήτης

Στην ουσιαστική κι επικοδομητική διαβούλευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική επενδύει η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία από την πρώτη στιγμή α...


Στην ουσιαστική κι επικοδομητική διαβούλευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική επενδύει η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να αναλάβει ενεργό ρόλο επί του θέματος σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης.

Η Περιφέρεια Κρήτης ήδη από το φθινόπωρο του 2019 ανέλαβε την πρωτοβουλία υλοποίησης της δημόσιας διαβούλευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προχωρώντας στη σύσταση ειδικής Επιτροπής και την πραγματοποίηση των πρώτων ενημερωτικών συναντήσεων. Η προσπάθεια βέβαια διακόπηκε λόγω της πανδημίας COVID-19, καθώς η δια ζώσης επικοινωνία δεν ήταν εφικτή.

Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε διαδικτυακή πύλη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας με τίτλο «Δημόσια Διαβούλευση: νέα Κ.Α.Π. 2021-2027» την οποία όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται ώστε:

– να ενημερωθούν σχετικά με τον προσανατολισμό της νέας Κ.Α.Π.

– να συμπληρώσουν και να αποστείλουν ηλεκτρονικά σχετικό ερωτηματολόγιο.

Η κατάθεση απόψεων/προτάσεων είναι εφικτή μέχρι την Παρασκευή 30 Απριλίου 2021. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα αξιοποιηθούν στη διαμόρφωση των επίσημων θέσεων της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες εν συνεχεία θα κατατεθούν στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για τη συγκεκριμένη προσπάθεια έχουν ήδη ενημερωθεί οι κατά τόπους δήμοι της Κρήτης, όπως επίσης και οι συναρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται στη διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας όπου και προστίθεται:

«Η συνεισφορά της στην ελληνική γεωργία, στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές της χώρας είναι δεδομένη.

Στο πλαίσιο διαβούλευσης για τη κατάρτιση του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού, ο αγροτικός κόσμος και όλοι οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι, κοινωνικο-οικονομικοί φορείς των αγροτικών περιοχών, περιβαλλοντικοί εταίροι, αγρο-διατροφικός τομέας, θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις προβλέψεις της νέας Κ.Α.Π. και να συμμετέχουν ενεργά στην χάραξη του Εθνικού Σχεδιασμού εκφράζοντας τη γνώμη τους».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανώλης Χνάρης επισημαίνει:

«Παρά τις αντιξοότητες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αγρότες του νησιού μας να συμμετέχουν στη διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ.

Ο εκσυγχρονισμός αλλα και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα, μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την χάραξη του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού, γι’ αυτό και η συμμετοχή όλων στη διαβούλευση είναι καθοριστικής σημασίας».

  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια